Wat er overblijft van het Peruviaanse dorpje Piñipampa na een overstroming (foto Roberto Guerrero/Oxfam)
Nieuws, Wereld, Milieu, Latijns-Amerika, Opwarming van de aarde, Australië, Stille Oceaan, El Niño -

Extreme El Niño’s dubbel zo vaak door opwarming aarde?

Door de opwarming van de aarde zullen extreme El Niño's dubbel zo vaak voorkomen. Dat is de verrassende conclusie van nieuw onderzoek. Extreme El Niño's zijn wereldwijd verantwoordelijk voor hittegolven en hevige neerslag.??

maandag 20 januari 2014 15:07
Spread the love

El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan veel warmer dan normaal. Dat komt gemiddeld om de drie tot zeven jaar voor. Bij sterke El Niño’s is het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan warmer dan 28 graden Celsius. Tot nu komt gemiddeld om de twintig jaar een extreme El Niño voor

Als de aarde verder blijft opwarmen, zal dat aantal de komende honderd jaar verdubbelen: om de tien jaar zal dan een sterke El Niño voorkomen. ?Dat zegt een internationaal team van klimaatexperten in Nature Climate Change. Deze conclusie is verrassend, want lange tijd heeft men gedacht dat de klimaatverandering niet echt een impact had op El Niño.??

Hittegolf in Australië??

El Niño leidt niet zelden tot overvloedige neerslag in Zuid-Amerika en droogte aan de andere kant van de Stille Oceaan. ??Bij een sterke El Niño ontstaan zware overstromingen in landen als Peru en Ecuador en extreme droogte en hevige bosbranden in landen als Australië en Indonesië.??De laatste extreme El Niño’s dateren van 1982-83 en 1997-98. Deze laatste kostte wereldwijd het leven aan naar schatting 23.000 mensen. ??

Vorige week concludeerde een Australische klimaatcommissie dat de hittegolven daar langer en heten zullen worden. Zulke hittegolven kunnen nog erger worden als ze samenvallen met een extreme El Niño.??

take down
the paywall
steun ons nu!