Optocht Afghanen - door Jacky Deltour
Verslag, Nieuws, België, Aartsbisschop Léonard, Afghaanse vluchtelingen, Abdij affligem -

Afghaanse mars voor een rechtvaardig asielbeleid

Een groep van tweehonderd Afghanen stapt dit weekend van Brussel naar Gent om hun eis om een verblijfvergunning te verkrijgen in ons land kracht bij te zetten. Tijdens deze driedaagse staan ook tal van afspraken en ontmoetingen op de agenda.

zondag 12 januari 2014 13:43
Spread the love

De organisatoren van de mars willen meer aandacht voor hun eis voor regularisatie. Zij hopen met hun tocht op meer resultaat dan enkel de belofte van individuele herziening van hun dossier. Zij zijn van mening dat België én Europa niet langer mensen kan uitwijzen naar een land in oorlogsgebied.

Stoppplaats Affligem

Op dag één van de driedaagse mars werd er een eerste keer halt gehouden in Merchtem, waar de deelnemers staatssecretaris Maggie De Block een gratis vliegtuigticket richting Kaboel cadeau gaven. Onderweg werden de stappers aangemoedigd door buurtbewoners en sympathisanten.

Vervolgens ging de tocht richting Affligem, waar de deelnemers overnachtten. Inwoners van Affligem en plaatselijke middenveldorganisaties zoals 11.11.11 en ACW Wereldsolidariteit heetten de stoet van inmiddels 300 actievoerders welkom. Ook Rudy De Leeuw, nationaal voorzitter van het ABVV en Guy Tordeur, ACV verbondssecretaris in Brussel-Halle-Vilvoorde kwamen de stappers een hart onder de riem steken.

Het werd een warme avond in de Abdij van Affligem, waar de paters voor een hartelijke ontvangst en een comfortabel verblijf hadden gezorgd. Vrijwilligers dienden het avondmaal op, met warme Vlaamse soep, rijst met kip, en een pannekoek achteraf. Ook de gesprekken en contacten op zaterdagavond gaven velen een duidelijker beeld van de leefsituatie en de verwachtingen van de Afghaanse vluchtelingen die in België verblijven.

Geen uitwijzingen meer

Kers op de taart was de toespraak van Aartsbisschop Léonard die zonder meer duidelijk was : hij pleit voor een moratorium voor Afghaanse uitwijzingen. “Volgens de mogelijkheden die de wet biedt moet ons land onderzoeken een tijdelijk verblijf toe te kennen aan mijn Afghaanse broeders en zusters, tot men klaarder ziet in deze bijzonder gevaarlijke en explosieve situatie”.

In de eivolle refter werd met luidruchtig gejuich gereageerd op de woorden van Léonard. Ook medeorganisator Riet Dhondt was enthousiast over de speech van de kerkleider. “Dit kan men in politiek Vlaanderen niet langer negeren” vindt zij.

Met deze hoopvolle boodschappen gingen de Afghaanse actievoerders de nacht in. Vandaag trekken ze richting Aalst en Wetteren. Maandagavond komt de groep aan in Gent.

Samen met de actievoerders hopen velen dat deze tocht een kentering kan betekenen in de politieke standpunten inzake asielbeleid. Men mag zich immers niet langer blijven verstoppen achter dooddoeners en slogans als “We kunnen toch de ganse wereld niet opvangen”. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!