Do Not Track Me, please!

Do Not Track Me, please!

zaterdag 4 januari 2014 11:30
Spread the love

De laatste tijd komt veel informatie vrij over de spionage van de NSA door onder meer Snowden, Assange en Manning. Door onder meer informatie verkregen van Facebook en Google kan de NSA veel te weten komen over je interesses, contacten en privé-leven in het algemeen. De remedie hiertegen die ik vaak te horen kreeg is: plaats niet te veel van je leven op Facebook, dan valt het wel mee. Dat wordt gelukkig wel minder hoe meer informatie over de praktijken van de NSA naar buiten komen, maar ik merk  in mijn omgeving dat veel daar nog altijd toe wordt herleid.

Maar bedrijven volgen je ook terwijl je op andere websites zit en verzamelen informatie over je zoekgedrag (‘tracking’). Deze bedrijven hebben in het algemeen toestemming van de beheerders van de website om ‘trackers’ te plaatsen, omdat zij de ‘surf-ervaring’ op de website kunnen optimaliseren door meer kennis over de klik-gewoonten, of, in het geval van sociale netwerksites, ‘like-buttons’ op de website plaatsen (en meer ‘likes’ is meer aandacht dus dat is goed voor de website). Hiervoor is het niet nodig cookies op je pc te plaatsen (het niet accepteren van cookies helpt hier dan ook niet tegen). Een groot deel van de informatie die Facebook/Google/etc., en dientengevolge NSA, over je heeft, komt via dit ‘tracking’. (1)

Sommige websites (heel sommige) laten je zelf kiezen of je de plug-in aan of uit zet, maar die zijn heel zeldzaam en meestal zal je voor je eigen privacy moeten zorgen. (2)

Veel browsers hebben een ‘Do Not Track Me’-knop, diep verstopt, ergens in een van de optie-menu’s, die dit zou tegenhouden. Hierdoor verzendt de browser tegelijk met het surfen een verzoek naar de bezochte websites geen informatie bij te houden. Omdat dit slechts een verzoek is, gaan de meeste websites hierop uiteraard niet in (je surf-informatie is veel te kostbaar) en het zoeken naar deze knop is daarom vrij zinloos. Een add-on voor Firefox die wel lijkt te werken is Do Not Track Me. (3) Sociale plug-ins worden geblokkeerd en werken niet meer direct, wat een goed teken is. Dit programma houdt bovendien bij, welke trackers het blokkeert, wat interessante cijfers geeft.

Houdt in het achterhoofd, dat dit tracken een keuze is van de website, niet een inbraak vanwege de trackers. Een normale nederlandstalige nieuws-site (destandaard.be, nrc.nl) laat rond de vijf of zes trackers toe op zijn websites. De Washington Post en de New York Times (in het hol van de leeuw) respectievelijk zeven en acht. De Grote Strijder tegen het Kwaad van Inbreuk op Privacy, The Guardian? Niet minder dan twaalf. De website in link (3) die ik aanhaalde om De Not Track Me te downloaden en je privacy te beschermen? Niet minder dan dertien.

Facebook zelf? Nul. De website die doorgaans wordt aangehaald als grote inbreker op de privacy wordt door nul trackers gevolgd – althans, zo zegt de add-on. Zegt op zich echter vrij weinig, aangezien Facebook zelf de informatie opslaat die op Facebook wordt gesplaatst en een tracker dus geen meerwaarde meer heeft. 

Onder de geblokkeerde trackers zitten steevast Facebook, Twitter, en altijd ook een of meer van Google (immers voor de advertenties en voor de plug-ins). Men hoeft zich niet af te vragen, met in het achterhoofd de verbanden tussen de NSA en deze bedrijven, hoeveel informatie er over je vrijkomt en wordt opgeslagen op deze manier. En de ‘Privacy-Strijder’ is daarin echt niet beter dan andere maar doet gewoon gezellig mee (ofnee, media moeten objectief, of eerder nog: neutraal, blijven, dus hierover mag ik wellicht niet klagen).

Hoeveel fijner zou het zijn, als, zoals in het eerder gegeven voorbeeld (2), de surfer zelf kan kiezen, of informatie wordt doorgezonden of niet? Want informatie doorzenden kan positieve effecten hebben (surf-gedrag bijhouden helpt immers mee aan verbeteringen aan de website), maar ik vind het vreemd dat als ik een nieuwssite bezoek, zeker de sociale sites hiervan automatisch op de hoogte moeten zijn, terwijl dat van mij helemaal niet zou hoeven en ik met die sites an sich niks te maken heb. Wat heb ik met Facebook te maken als ik het nieuws bekijk? Wat heb ik met Google van doen als ik wat over mijn hobbies lees?

En hoe zit het met DeWereldMorgen.be zelf? Deze laat twee trackers toe (eenmaal raden van welke bedrijven deze afkomstig zijn?), wat zeer bescheiden is, maar tegelijk toch nog twee. Ik zou het een heel mooi gebaar vinden, als deze manueel door de bezoeker zouden moeten worden aangezet, in plaats van dat deze standaard aan staan. Het kan, het kan eenvoudig, en dit geëngageerd medium zou nog meer in mijn achting stijgen als het dit zou toepassen. Het is slechts een begin, maar het zou een erg mooi voorbeeld stellen. Wellicht volgen langzaam andere sites en wordt de inbreuk op privacy eens effectief tegengewerkt door media in plaats van ‘enkel’ via nieuwsverschaffing rond dit onderwerp.

  1. http://www.digitaltrends.com/web/top-100-websites-how-are-they-tracking-you/ is een interessante tekst rond dit onderwerp
  2. Een voorbeeld dat ik voor mijn werk ooit vond is http://www.rp-photonics.com/fiber_optic_networks.html ; bij elk sociale netwerk staat een aan-uit-knop en bij aanvang staat deze uit, zodat je op dat moment niet gevolgd wordt (en de add-on vindt dan ook effectief geen trackers)
  3. http://download.cnet.com/DoNotTrackMe-for-Firefox/3000-11745_4-75653399.html

take down
the paywall
steun ons nu!