Faculteit PSW vandaag ingehuldigd als GAStvrije zone

donderdag 5 december 2013 14:47
Spread the love

Antwerpen – Vandaag werd de faculteit PSW tijdens een symbolische actie ingehuldigd als GAStvrije zone. Meer dan 300 studenten ondertekenden hiervoor een petitie. De boodschap is duidelijk: studenten hebben het niet voor de gemeentelijke administratieve sancties.

De afgelopen weken trokken leden van Comac Antwerpen, een linkse studentenvereniging aan de UA, langs de verschillende aula’s van de faculteit PSW om er petities tegen het GAS-systeem op te halen. En met succes: meer dan 300 studenten PSW zetten hun handtekening voor een GAStvrije faculteit.

Vandaag werd de faculteit daarom symbolisch als GAStvrije zone ingehuldigd. “De UAntwerpen sluit zich zo aan bij de universiteiten van Gent, Leuven en Brussel, waar eerder al GAStvrije faculteiten en campussen werden ingehuldigd,” zegt Jos D’Haese, voorzitter van Comac Antwerpen. “De boodschap wordt dus met de dag duidelijker: studenten lusten de GAS-wet niet.” Ook de studentenvereniging Sofia, JongSocialisten StuAnt, ACV Jong en ABVV Jong sloten zich bij de actie aan.

We vinden het niet verwonderlijk dat er veel ongenoegen is over de GAS-bobeeetes. Studenten worden er immers steeds meer door als overlast beschouwd. Maar dat is niet alles, naast anti-jongeren is het GAS-systeem ook antisociaal en antidemocratisch. Men probeert immers problemen van sociale ongelijkheid op te lossen door middel van repressie. En het GAS-systeem voldoet niet aan een aantal essentiële democratische principes. Zo is de gemeente tegelijk rechter en partij.

Tijdens de actie begingen de studenten 201 GAS-boetes om de absurditeit van het systeem aan te tonen. Tenslotte werd de GAStvrije faculteit officiëel inhuldigd.

take down
the paywall
steun ons nu!