(foto: Rosie Scammell)
Nieuws, Europa, Economie, Italië -

Bewogen protestweekend in Italië

Het zuiden van Europa kreunt onder de crisis. Zowel in Portugal als Italië zijn er duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het bezuinigingsbeleid van hun regering. In Rome kwamen bijna 70.000 mensen op straat. De betoging mondde uit in confrontaties met de politie. Na de betoging bezetten honderden activisten het Porta Pia-plein in de hoofdstad.

maandag 21 oktober 2013 15:53
Spread the love

Staking ambtenaren

De protesten begonnen vrijdag al met een grote staking van de ambtenaren en werknemers uit de gezondheid – en transportsector, georganiseerd door de linkse vakbond Cobas. De stakers zijn gekant tegen begrotingsplannen van premier Letta die een loonbevriezing wil invoeren in de publieke sector. Ze klagen dat ze niet rondkomen door de hoge belastingdruk en de stijgende levensduurte.

De staking legde het openbaar vervoer in Rome en omringende steden grotendeels plat. Ook heel wat vluchten werden geannuleerd. Het bezuinigingsbeleid dat reeds is ingezet door de vorige eerste minister Mario Monti word min of meer verdergezet door de nieuwe eerste minister Enrico Letta.  

Dinsdag keurde het kabinet de begroting voor 2014 goed.  Een deel van de stakers kampeerde vrijdag al op het San Giovanni plein om de grote mars op zaterdag, tegen het besparingsbeleid te vervoegen. 

Een bonte mix van linkse groepen, anarchisten, studenten en families betoogden zaterdag door de straten van Rome. De betoging verliep grotendeels rustig. Betogers riepen de regering op om haar koers te wijzigen. Volgens de betogers zullen bezuinigingen het land nog meer de dieperik instorten. 

“We zijn het beu om steeds op te draaien voor de crisis. Na twee jaar hardvochtige besparingen is Italië in één van de diepste recessies beland. Heel wat bedrijven moeten de deuren sluiten en de werkloosheid klimt naar een recordhoogte. Bijna 40 procent van de jongeren zit zonder werk. En meer en meer mensen ondervinden problemen bij de afbetaling van hun hypotheek”, klinkt het bij de betogers.

Occupy Porta Pia

Op het einde van de betoging probeerden een groep activisten het ministerie van economie te bestormen en ook het ministerie van financiën moest het ontgelden met eieren en geluidsbommen. Het kwam geregeld tot botsingen met de massaal op de been gebrachte oproerpolitie. 

Enkele honderden manifestanten bezetten na de betoging het Porta Pia plein. Ze noemen zich Occupy Porta Pia. Dit is het begin van ons verzet tegen de precariteit, werkloosheid en huisuitzettingen, luidt het bij de bezetters. Ze laten zich inspireren door de Spaanse indignados en de occupy beweging. Volg de bezetting op Twitter via #19o en #occupyportapia

Kritiek op begroting Letta

Niet alleen bij de vakbonden maar ook bij de werkgevers en bij de coalitiepartners klinkt er kritiek op de begrotingsplannen van eerste minister Letta. De werkgevers vinden dat het begrotingsplan niet ver genoeg gaat om de hoge loonkost te drukken, terwijl de vakbonden van de nieuwe regering een geleidelijke afbouw van het bezuinigingsbeleid verwachten.

Het begrotingsplan omvat echter enkele marginale aanpassingen in de belastingen en voorziet verder in een aanwervingsstop bij de overheid, een bevriezing van de ambtenarenlonen. Ook de pensioenen worden niet meer aangepast aan de stijgende inflatie. 

De grote vakbonden plannen de komende weken alvast een reeks acties en stakingen. Verwacht wordt dat het begrotingsplan van de regering-Letta niet door het parlement zal geraken en de Italiaanse regering opnieuw in een politieke crisis zal belanden.

#19o

#assedio

#occupyPortaPia

take down
the paywall
steun ons nu!