fukushima reactor
Nieuws, Milieu, Greenpeace, Japan, Kerncentrale, Radioactief afval, Fukushima, Kernramp, Tyfoon, Kernramp Fukushima, Radioactiviteit, Jan Vande Putte, TEPCO, Radioactieve besmetting -

Situatie Fukushima verergert met aankomende tyfoon en grote druk op opruimmedewerkers

De Fukushima kerncentrale in Japan, die in 2011 zwaar beschadigd raakte na een aardbeving en tsunami, zal mogelijk last krijgen van tyfoon Wipha. De tyfoon nadert Tokio en brengt naar verwachting zware regen en overstromingen met zich mee. In Fukushima zetten uitgeputte medewerkers van de kerncentrale alles in om controle te krijgen over de verwoeste reactoren en honderden tonnen vervuild water die dagelijks de oceaan in lekken.

woensdag 16 oktober 2013 17:09
Spread the love

Wipha is de sterkste tyfoon die Japan nadert sinds Tyfoon Tokage uit 2009, waarbij bijna 100 mensen omkwamen en duizenden geëvacueerd moesten worden. Hoewel de storm inmiddels afgezwakt, is Wipha nog steeds sterk genoeg om gebouwen ernstig te beschadigen en zijn vluchten en treinen gecanceld. Wipha heeft al gezorgd voor tientallen vermissingen en 14 doden.

Meer wateroverlast

Tokyo Electric Power Company (Tepco) heeft alle werkzaamheden op zee stopgezet en overweegt dat ook te doen met de werkzaamheden aan land. Tepco is bezig met een hardnekkige strijd tegen radioactief water dat weglekt uit opslagtanks bij de kerncentrale en de kelders van een aantal reactoren.

Er wordt verwacht dat er door Wypha zeker 5 centimeter regen op Fukushima zal vallen. De tyfoon zou daarmee voor meer wateroverlast zorgen en nog meer radioactief water naar zee kunnen voeren. In het ergste geval ontstaan er enorme modderstromen die de situatie rond de kerncentrale nog zorgelijker kunnen maken.

Medewerkers Tepco onder enorme druk

De 6000 mensen die werken bij de kerncentrale staan onder toenemende druk. Jan Vande Putte, stralingsexpert van Greenpeace: “We zijn erg bezorgd. Vooreerst heerst een klimaat van crisis binnen Tepco en is de demotivatie en sociale afkeuring bij hen die er nog werken extreem.”

“Voorts leerden we op 15 oktober dat arbeiders aan een hogere dosis radioactieve straling zijn blootgesteld dan tot nu gedacht. De individuele arbeiders zijn het slachtoffer van een desastreus management bij Tepco en een schrijnend tekort aan (financiële) middelen.”

Angst voor de toekomst

Volgens een artikel in The Guardian hebben medewerkers te kampen met gezondheidsproblemen en angst voor de toekomst. Recente berichten over menselijke fouten bij de kerncentrale verhogen de druk op het personeel. Daarnaast heeft Tepco het financieel zwaar en vrezen medewerkers voor hun baan. Veel medewerkers werken via een uitzendcontract.

Daarnaast verloor zo’n 70 procent van de Tepco-medewerkers hun woning door de ramp van 2011. Ze wonen nu in tijdelijke woningen vlakbij de kerncentrale. The Guardian meldt dat gevallen van depressie en alcoholproblemen onder medewerkers toenemen.

Vande Putte: “Men heeft nood aan veel arbeiders die geroteerd kunnen worden, om ervoor te zorgen dat ze binnen de stralingslimiet blijven. In zoverre dat al goed gecontroleerd wordt overigens, wat niet het geval is. Dat klinkt allemaal cynisch en dat is het ook, maar het kan niet anders: beter een groter aantal mensen blootstellen aan een lagere dosis dan een kleiner aan een veel te hoge dosis. Het is voor niemand gezond, maar er is geen alternatief…”

take down
the paywall
steun ons nu!