Vissers in nood: prijzen kelderen

Vissers in nood: prijzen kelderen

dinsdag 1 oktober 2013 16:04
Spread the love

vzw Climaxi maakt een vervolg op de documentaire “Fish & Run”. Twee jaar na onze eerste documentaire blijkt er weliswaar méér vis in de Noordzee te zitten, maar crashen de prijzen. Reders en vissers zitten diep in de problemen. Binnen de sector rijzen conflicten tussen reders, handelaars én Visveiling.?? Tijdens een bezoek dat ik voor de zomer aan Oostende bracht, was de sfeer snel aan te voelen: Passiefvisser Marnix Verleene moest stoppen en werkt nu voor andere boten. Aan de H. Baelskaai wordt het ene gebouw na het andere gesloopt. De visserijwijk moet plaats maken voor een groot immobiliënproject. De Cinema Rialto, waar we in 2011 onze première gaven, is dicht.??

Een paar gesprekken met vrienden van de ter plaatse maakte de situatie snel duidelijk: er moet iets gebeuren en wij moeten iets doen.  Je kan het niet maken om mensen in het verhaal te stoppen en ze nadien laten te verkommeren. Toch niet als de vzw waar je voor werkt opkomt voor klimaat én sociale rechtvaardigheid.??We trokken er reeds een paar dagen op uit en  filmden wetenschappers die bevestigen dat de Noordzee-vis er beter voorstaat dan toen.

We spraken met de Vlaamse Visveiling, met de Oostendse burgemeester Jean Vandecasteele, reders, handelaars, de voorzitter van de Nordseachefs enz… ??“Als er niets verandert, ben ik tegen het einde van het jaar failliet. We mogen al blij zijn met een halve euro per kilo pladijs én nochtans: in de handel blijven de prijzen hetzelfde’ zegt reder Steve Savens ons. “ “Dat beslissen de groten op de markt’, zegt handelaar Romeo Rau,  “de Belgische markt komt daar nauwelijks aan te pas”. ??Stoten we op de grenzen van de vrije markt? En hoe zit het met het Zuiden in gans dit verhaal?

??We zoeken het antwoord en presenteren onze nieuwe documentaire rond visserij aan het publiek tijdens de Week van de Smaak in november: op vrijdag 22 november om 20 uur in Zaal Vuurtoren Thomas Van Loostraat 32 Oostende, op zaterdag 23 november om 20 uur in vzw ‘t Uilekot te Herzele en op zondag 24 november om 15 uur in Cultuur-centrum City Valkestraat 18 Nieuwpoort. Op dinsdag 26 november in Ronse en op donderdag 28 november bij Victoria Deluxe in Gent.??Vanaf die periode kan je ons boeken voor een avond over visserij met allerhande invalshoeken: ecologie, duurzaamheid, voedselveiligheid, sociale verhoudingen enz…

Filip De Bodt

take down
the paywall
steun ons nu!