NHS Not For Sale (Foto: Flickr Creative Commons)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Privatisering, Groot-Brittannië, Gezondheidszorg, Wales, Noord-Ierland, Engeland, Openbare gezondheidsdienst, Schotland, Privatisering van ziekenhuizen, Owen jones, Openbare gezondheidszorg, NHS, National Health Service -

Hoe de National Health Service achter de schermen wordt geamputeerd

Op 29 september protesteerden er 50.000 mensen in Manchester tegen de privatisering van de Britse National Health Service (NHS). Tot nog toe is er geen enkele politieke partij die zich tegen de overname van de publieke gezondheidszorg heeft gekeerd. NHS-medewerkers en patiënten zijn boos over de stille uitverkoop.

dinsdag 1 oktober 2013 16:00
Spread the love

De mars op 29 september was de grootste die ooit door Manchester trok – de opkomst van 50.000 mensen overtrof de verwachtingen van de organiserende vakbonden. Het protest vond plaats tijdens een jaarlijkse conferentie van de Conservatieven, kartrekkers van de privatiseringen. Voor elke ‘Tory’ waren er drie tegenstanders aanwezigen, die leuzen riepen als “Handen af van onze gezondheidszorg” en grafkisten droegen met de tekst “NHS – RIP”.

Financieel gezonde onderdelen verkopen

Frances O’Grady, voorzitter van TUC, de grootste koepelorganisatie van vakbonden in Engeland en Wales, zei dat “duizenden gewone mensen aan de overheid hebben laten zien wat ze vinden van hun beleid”.

De NHS is op dit moment de grootste uit publieke middelen gefinancierde gezondheidsdienst ter wereld. De regeringscoalitie bestaande uit de Conservatieve Partij en de Liberale Democraten, onder leiding van David Cameron, wil in de gezondheidszorg snijden en de financieel gezonde onderdelen doorverkopen aan particuliere ondernemingen.

Het afslachten van de gezondheidszorg

Tegenstanders spreken van het afslachten van de gezondheidszorg. Ze wijzen erop dat er al NHS-ziekenhuizen door particuliere bedrijven gerund worden en dat deze uitbesteding op slinkse wijze door de Conservatieven doorgevoerd is. 

Het gaat onder meer om het bedrijf Virgin Care, uit de almaar groeiende Virgin-stal van miljardair Richard Branson, dat 279 NHS-diensten heeft overgenomen.

Snelle outsourcing

Volgens tegenstanders maakte de uitbesteding van NHS-onderdelen geen deel uit van een verkiezingsprogramma en heeft het geen enkel mandaat. Bovendien zou het zo snel gebeurd zijn dat burgers nauwelijks de kans hebben gehad bezwaren te uiten. Sinds april zijn er al 200 outsourcingcontracten aan de markt aageboden. Totale waarde: 2,5 miljard pond.

“Niet alleen hebben de Conservatieven de verkiezingen niet gewonnen, ze hebben ook niet het lef gehad om hun privatisering van de NHS voor te leggen aan het volk,” zei journalist en activist Owen Jones.

Frances O’Grady durft voorzichtig optimistisch te zijn: “We moeten erin blijven geloven dat we de privatisering kunnen tegenhouden en onze krachten bundelen.”

Minder zorg voor minder mensen

De Britse campagne tegen privatisering We Own It, voert aan dat onderzoek heeft uitgewezen dat het uitbesteden van NHS-diensten, waaronder schoonmaak, facilitair management, wachtdiensten van huisartsen, behandelcentra, klinische diensten en IT, vaak een negatief effect heeft op de kwaliteit van de patiëntenzorg.

Privatisering van de NHS zal volgens We Own it betekenen dat er een prijskaartje aan diensten komt te hangen: minder gezondheidszorg zal worden verstrekt aan minder mensen. Dat staat haaks op de filosofie achter de NHS: goede gezondheidszorg voor iedereen.

Lobbyisten

Bedrijven als Care UK, Circle, McKinsey, Serco en het eerder genoemde Virgin Care voeren een gerichte lobby om NHS-onderdelen over te kunnen nemen. In de Britse mainstream-media wordt het beeld gecreëerd dat de NHS noodlijdend is en beter geprivatiseerd kan worden.

Ondertussen voeren Britten lokaal actie om ziekenhuizen, die wel nog de naam NHS dragen, maar in de praktijk gerund worden door particuliere bedrijven, weer terug in de handen van de NHS te krijgen.

Dat lukte in onder andere Gloucestershire, waar Gloucestershire Primary Care Trust zich onder de druk van protestacties gedwongen zag de acht ziekenhuizen en gezondheidsdiensten (waaronder 3.000 verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers) in de provincie binnen de NHS te laten blijven, ondanks dat er eerder tot uitbesteding was besloten.

Meer dan 1,7 miljoen werknemers

De National Health Service (Nationale Gezondheidsdienst) is het openbare gezondheidszorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk, dat in 1948 werd opgericht. Wales, Engeland, Schotland en Noord-Ierland hebben allemaal een eigen organisatie die onder de vlag van de NHS valt.

Hoewel ze worden gefinancierd uit de nationale belastinggelden, opereren de vier organisaties zelfstandig. De NHS biedt elke inwoner van het Verenigd Koninkrijk primaire en secundaire gezondheidszorg

De NHS telt meer dan 1,7 miljoen werknemers. Meer dan 63,2 miljoen mensen maken gebruik van de diensten van de NHS.

De NHS is voortgekomen uit het ideaal dat goede gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar moeten zijn, ongeacht de financiële middelen die iemand er beschikking heeft. Op een paar uitzonderingen na is de gezondheidszorg van de NHS gratis voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

take down
the paywall
steun ons nu!