Nieuws, Cultuur, België -

Festival Esperanzah onterecht onbekend en onbemind in Vlaanderen

De twaalfde editie van Esperanzah werd de tweede meest succesvolle ooit, toch wat de opkomst betreft. Het festival in de abdij van Floreffe kreeg 36.000 muziekliefhebbers over de vloer. Esperanzah is wellicht het meest politieke festival van het land. In Floreffe kijken ze tijdens het eerste weekend van augustus niet echt op van een gebalde vuist in de lucht of een Palestijnse vlag op het podium.

maandag 5 augustus 2013 15:23
Spread the love

Met 2000 bezoekers meer dan vorig jaar zit het festival aan zijn limiet. De abdij van Floreffe is een prachtige locatie voor een muziekfestival met adembenemende uitzichten op de heuvels rond het dorp. Maar de abdij heeft geen uitgestrekte weides zoals de meeste festivals.

Er zijn twee grote podia maar die liggen een snedige klim van elkaar, al is er voor de minder sportieve of minder mobiele festivalganger wel een pendeltreintje. Beneden op de scène côté cour stonden de urban artiesten zoals hiphopster Akua Naru en de snoeiharde beats van het Britse muziekcollectief Asian Dub Foundation.

Boven ligt côté jardin waar groepen stonden “van elders”, zoals de programmator dat noemt. Esperanzah is naar eigen zeggen een festival voor “artiesten met een boodschap of een strijd ”. Die boodschap is vaak nogal expliciet. HK & Les Saltimbanks zweepte het publiek op met titels als ‘Indignez-vous’ en ‘On lâche rien’.

De Franse rapster Keny Arkana gaf alle spandoeken die haar toegeworpen werden een plaats op het podium. Halverwege haar concert gaf ze ook nog een sneer naar de Belgische overheid die onze landgenoot Ali Aarrass laat gefolterd worden in een Marokkaanse gevangenis.

Zaterdag was Orquesta Buena Vista Social Club met Omara Portuondo en Eliades Ochoa voor een groot deel verantwoordelijk voor de uitverkochte festivaldag.

Esperanzah is samen met Sfinks een buitenbeentje onder de festivals. Je wordt er niet overdonderd met de levensgrote logo’s van de sponsors. Wel is er veel plaats voor verenigingen en ngo’s. De Noord-Zuid-koepel CNCD-11.11.11 lanceert elk jaar de nieuwe campagne tijdens Esperanzah. Dit jaar staat die campagne in het teken van voedselsoevereniteit.

De organisator gaat er prat op dat hij niet meedoet aan het opbod onder programmatoren. Bij Esperanzah komen groepen die meer dan 30.000 euro vragen niet eens op de shortlist. Het festival wordt ook gedragen door 1500 vrijwilligers, waarvan er sommigen al twee weken voor de start in de weer zijn.

Opvallend is wel dat het publiek van Esperanzah ondanks de investering in een Nederlandse communicatie bijna uitsluitend Franstalig blijft. Vorig jaar was slechts 8 procent van de bezoekers Nederlandstalig. Een cijfer dat wel in stijgende lijn gaat.

Dat Franstalige artiesten als Keny Arkana en HK & Les Saltimbanks in het Nederlandse taalgebied vrij onbekend zijn, zal daar wel een rol inspelen. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!