Nieuws, Afrika, Politiek -

Tunesië barst in woede uit na moord op Mohamed Brahmi

In Tunesië protesteren grote groepen mensen op verschillende plaatsen tegen de regering. Aanleiding is de moord op Mohamed Brahmi, leider van de links-nationalistische en seculiere oppositiepartij Volksbeweging Echaâb. Het is de tweede politieke moord dit jaar. Tunesië maakt woelige tijden door.

vrijdag 26 juli 2013 11:00

Brahmi werd donderdag voor de ogen van zijn vrouw en kinderen bij zijn huis doodgeschoten door onbekenden op een motorfiets. Meteen na de moord kwamen duizenden mensen op straat. Onder meer in de hoofdstad Tunis werd traangas ingezet tegen de betogers die wegversperringen opwierpen met brandende autobanden.

Ook in de stad Sidi Bouzid, de stad waar in 2010 de Arabische lente begon, was het onrustig. Demonstranten stichtten er brand in het hoofdkwartier van de heersende partij Ennahda. Ze houden de gematigde moslimpartij immers verantwoordelijk voor de moord.

Brahmi stichtte zijn partij na de revolutie van 2011. In februari dit jaar werd ook Chokri Belaid vermoord, een andere prominente seculiere Tunesische oppositieleider. Ook die moord gaf aanleiding tot massaprotesten. Eerste Minister Hamadi Jebali moest aftreden.

Sinds de Arabische Lente is er veel onenigheid – onder meer tussen seculieren en islamisten – over de manier waarop het land geleid moet worden. Deze tweede politieke moord drijft de crisis verder op de spits.

De grootste Tunesische vakbond (UGTT) heeft voor vrijdag 26 juli opgeroepen tot een algemene staking. Dit kan aanleiding geven tot nog meer protesten. De Tunesische luchtvaartmaatschappij Tunisair heeft alle vluchten van vrijdag van en naar Tunesië geannuleerd.

Dat de moord precies gebeurde op 25 juli, de Dag van de Republiek (op die dag werd in 1957 de koning opzij gezet en de republiek uitgeroepen door Habib Bourguiba), is natuurlijk geen toeval.

Hierbij beelden van het protest na de moord op Brahmi in de kuststad Monastir.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!