Nawal el Saadawi op het Tahrirplein
Nieuws, Wereld, Afrika, Egypte -

Samir Amin en Nawal El Saadawi: “Geen staatsgreep maar een revolutie”

Er is ontzettend veel verwarring over wat er in Egypte gebeurt. Miljoenen mensen betoogden tegen het beleid van president Morsi en toen nam het leger het initiatief over. Is dit een staatsgreep of een stap op het kronkelige pad van de revolutie? Voor Samir Amin en Nawal El Saadawi – twee intellectuele reuzen en linkse iconen uit Egypte – lijdt het geen twijfel. “Dit is een overwinning van het volk.”

dinsdag 9 juli 2013 15:51

“De Moslimbroeders probeerden het volk te verdelen in gelovigen en ketters, maar dat mislukte. Ze riepen hun medestanders op om de betogers aan te vallen, maar dat mislukte. De kracht van die miljoenen mensen was zoals een zee die zichzelf beschermt met haar eigen kracht en die met haar enorme golven de djinns en de geesten wegspoelde. Het tijdperk van de djinns, de geesten en de onzin is voorbij”, schrijft de Egyptische feministe Nawal El Saadawi (81) in een eerste reactie.

Nawal El Saadawi: “De milities van de Moslimbroeders vermoordden jonge mannen en vrouwen, maar de massa’s in de straten en de wijken en op het platteland bleef aanzwellen. Zij waren niet bang van de kogels, ze trokken zich niet terug, maar bleven vooruitgaan tot het regime werd omvergeworpen. En toch beweren de imperialisten en de VS dat dit geen revolutie was die een nieuw legitiem regime vraagt, maar enkel een crisis.”

Maar uiteindelijk was het toch het leger dat de macht greep? “De gewapende milities van de Moslimbroeders openden het vuur op het volk en de revolutie keerde zich tot het nationale leger en het leger antwoordde. De politie diende het volk en niet het regime. Dit is een historische revolutie en geen staatsgreep of een protestbeweging of een woedende opstand. Het is een revolutie die verdergaat tot alle doelen bereikt zijn”, schrijft Nawal El Saadawi.

“De val van Morsi en de Moslimbroerders is een belangrijke overwinning van het Egyptische volk”, reageert ook de Egyptische econoom Samir Amin (81).

“Dit werd verwacht door alle Egyptenaren. 25 miljoen burgers hebben een petitie ondertekend die het vertrek van Morsi eiste, die enkel dankzij massale fraude verkozen raakte en wiens legitimiteit niet erkend werd door het Egyptische gerecht, maar die opgelegd werd door een besluit in Washington”, schrijft Amin.

Samir Amin: “De regering van de Moslimbroeders zette de reactionaire politiek van Moebarak verder, zelfs op een nog destructievere manier voor de meerderheid van de populaire klassen. De regering maakte duidelijk dat het niet van plan was de regels van de democratie te respecteren; criminele bendes werden betaald om de volksbeweging lastig te vallen terwijl er ondertussen constant met de vlag van een ‘burgeroorlog’ werd gezwaaid. […] De combinatie van een desastreuze economie en sociale politiek en het gebrek aan respect voor een normaal beheer van de staat leidde tot een versnelde afname van de vroegere illusies van een groot deel van de bevolking.”

En nu? Het geweld neemt toe. Maandagnacht kwamen bij een treffen met het leger meer dan 50 aanhangers van Morsi om het leven. De Egyptische president-ad-interim Adli Mansour zegt dat hij binnen de zes maanden een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen in zijn land wil.

Nawal El Saadawi staat niet te springen voor nieuwe verkiezingen. “We hebben een nieuwe grondwet nodig die de principes van de revolutie realiseert: gelijkheid voor iedereen ongeacht geslacht, religie of klasse. We moeten niet overhaast presidentiële en parlementaire verkiezingen organiseren. We moeten de kar niet voor het paard spannen. We mogen niet dezelfde fouten herhalen. Democratie is meer dan verkiezingen. Legitimiteit betekent de macht van het volk, eerder dan van de stembus”, schrijft El Saadawi.

Samir Amin verwacht nog veel problemen. “De Westerse machten, Israël en de Golfstaten haten het perspectief van een democratisch, sociaal progressief en onafhankelijk Egypte. Ze zullen criminele huurlingen manipuleren, zogenaamde jihadi’s, die zich met hun steun en medeweten in Libië en de Egyptische provincie Sina vestigden. De Egyptische natie en haar leger kan hen verslaan.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!