Activisten van Greenpeace ontdekten illegaal gekapt hout uit Congo dat vanuit Antwerpen in Tsjechië terecht kwam (foto Greenpeace)
Nieuws, Afrika, Milieu, Politiek, België, Greenpeace, FSC, Illegale houthandel, IUCN - Greenpeace

Opnieuw illegaal hout Europa in via Antwerpen

Greenpeace heeft in Tsjechië illegaal Congolees hout ontdekt. De lading wengé, een boomsoort die op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) staat, belandde daar na een tussenstop in de Antwerpse haven.

dinsdag 2 juli 2013 14:25

Antwerpen transithaven voor illegaal hout

De nieuwe houtverordening van de EU is nochtans duidelijk: het invoeren van illegaal hout op de Europese markt is strikt verboden. Bedrijven moeten voortaan zelf aantonen dat het hout dat ze op de markt brengen legaal is. Het Zwitserse houtbedrijf Danzer, dat recentelijk zijn FSC-label (Forest Stewardship Council) verloor na een klacht van Greenpeace wegens schendingen van de mensenrechten in de Democratische Republiek Congo (DRC), heeft het echter nog altijd niet begrepen.

“We eisen dat de Tsjechische autoriteiten dit illegale hout onmiddellijk in beslag nemen en de EU-boswetgeving correct toepassen”, verklaart Jonas Hulsens van Greenpeace België.

Het gevonden hout is gemarkeerd met de kentekens van het houtkapbedrijf Bakri Bois Corporation (BBC). Volgens de door de EU gefinancierde Onafhankelijke Waarnemer van de Congolese bosbouwsector zijn alle activiteiten van dit bedrijf de facto illegaal.

Tijdens een recente missie naar het gebied waar BBC kapt, verklaarden getuigen aan Greenpeace Afrika dat het houtbedrijf zijn sociale contracten niet correct naleeft en op grote schaal illegaal hout kapt onder de dekmantel van een kapvergunning voor lokaal gebruik.

Lakse Belgische en Europese overheid

Op 26 april, twee dagen nadat het wengéhout in Antwerpen was aangekomen, lichtte Greenpeace de Belgische autoriteiten reeds in over de aanwezigheid van dit hout. Ze bleven er liggen tot 19 juni. “Met verbazing stellen we vast dat dit illegale hout blijkbaar gewoon in Tsjechië op de markt kon worden gebracht”, aldus Hulsens.

Dit is het tweede geval van illegale houtinvoer dat Greenpeace aan de kaak stelt op enkele maanden tijd. In maart blokkeerden de autoriteiten na een tip van de milieuorganisatie 40 m3 illegaal afrormosiahout in de Antwerpse haven. Ondanks duidelijke aanwijzingen dat het om illegaal gekapt hout ging, werd de lading uiteindelijk toch vrijgegeven om in België te worden verkocht. Daarover loopt nog steeds een klacht bij het Antwerpse parket.

“Als de EU-autoriteiten de ogen blijven sluiten voor illegale houtimport zal de ontbossing in gebieden als het Congobekken niet afnemen”, besluit Hulsens. “De bescherming van de bossen is nochtans van vitaal belang voor het klimaatevenwicht op aarde en voor het behoud van de biodiversiteit. Miljoenen mensen zijn voor hun levensonderhoud aangewezen op de bossen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!