Windmolens (foto: archief DeWereldMorgen.be).
Nieuws, Wereld, Milieu, Hernieuwbare energie, Internationaal Energieagentschap (IEA) -

Hernieuwbare energie haalt gas in tegen 2016

Tegen 2016 zullen hernieuwbare energiebronnen als windenergie, waterkracht en zonne-energie gas hebben ingehaald en dubbel zoveel stroom produceren als kernenergie. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

donderdag 27 juni 2013 11:06
Spread the love

Ondanks de moeilijke economische context verwacht het IEA dat hernieuwbare energiebronnen met 40 procent zullen groeien in de volgende vijf jaar. De snel groeiende sector zal tegen 2018 bijna een kwart van alle wereldwijde stroom leveren.

Vooral de hernieuwbare energiebronnen die geen gebruik maken van waterkracht, zoals wind- en zonne-energie en aardwarmte, ontwikkelen zich razendsnel. Ze zullen tegen 2018 dubbel zoveel stroom leveren. Hun aandeel in de energiemix steeg al van 2 procent in 2006 tot 4 procent in 2011, en stijgt verder naar 8 procent in 2018.

Werk voor overheden

“Naarmate hernieuwbare energiebronnen goedkoper blijven worden, kunnen ze steeds meer op eigen benen staan tegenover de generatie van de fossiele brandstoffen”, zegt IEA-directeur Maria van der Hoeven. “Dit is goed nieuws voor een wereldwijd energiesysteem dat schoner en diverser moet worden, maar het mag geen excuus zijn voor overheden om achterover te leunen.”

Het rapport van de IEA waarschuwt immers dat hernieuwbare energiebronnen weliswaar blijven groeien, maar dat ze met complexe problemen te kampen krijgen, met name op het vlak van beleid. In verschillende Europese landen stijgt de kritiek op de investeringen in hernieuwbare energie.

“Politieke onzekerheid is vijand nummer één”, waarschuwt Van der Hoeven. “Veel hernieuwbare bronnen vergen geen hoge economische inspanning meer van de overheid. Maar ze hebben wel nood aan beleid op lange termijn, dat een voorspelbare en betrouwbare markt garandeert en een stabiel wettelijk kader.”

take down
the paywall
steun ons nu!