Virungapark dreigt van Werelderfgoedlijst te verdwijnen
Nieuws, Wereld, Afrika -

Virungapark dreigt van Werelderfgoedlijst te verdwijnen

De veiligheidssituatie in het Congolese Virungapark is zo verslechterd dat het van de Werelderfgoedlijst dreigt te verdwijnen. Het gewapende conflict in de regio en oliewinning brengen het natuurgebied steeds meer schade toe.

maandag 24 juni 2013 14:25
Spread the love

Het 8000 vierkante kilometer grote Nationaal Park Virunga bevindt zich in het oosten van de Democratische Republiek Congo, aan de grens met Rwanda en Oeganda. In de zone wordt gevochten tussen het Congolese leger en rebellengroepen.

Daarbij zijn opnieuw twee parkwachters omgekomen, melden de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) en het Werelderfgoedcentrum. Vorig jaar lag het aantal patrouilles door parkwachters al een derde lager. De twee organisaties vrezen dat de vooruitgang die sinds 2011 geboekt is, teniet wordt gedaan.

Werelderfgoedlijst

Bovendien kende de Congolese regering concessies toe aan oliebedrijven voor oliewinning in de streek. De schade door het geweld en de oliewinning dreigt onomkeerbaar te worden, zeggen IUCN en het Werelderfgoedcentrum. Dat kan uiteindelijk leiden tot het schrappen van Virunga op de Werelderfgoedlijst.

Sinds 1979 staat Virunga op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In 1994 kreeg het de status van bedreigd werelderfgoed. Het Werelderfgoedcomité, dat over de lijst gaat en momenteel in Cambodja bijeen is, besliste vorige week om het Congolese natuurpark op de lijst van bedreigde sites te houden.

Een deel van Virunga is in handen van de M23-rebellen. In dat deel leeft een belangrijke populatie berggorilla’s.

De Belg Emmanuel de Mérode is directeur van het Virungapark.

take down
the paywall
steun ons nu!