Verslag, Nieuws, Economie, Samenleving, België, ACV, Actie, Schoonmaaksector, Dag van de Schoonmaak, Dienstencheques, Onderaanneming, Concurrentielogica, ACV Voeding en Diensten -

Dag van de schoonmaak: ”Wat als er geen schoonmakers waren?”

Donderdag 20 juni werd voor de zesde keer op rij 'De dag van de schoonmaak' georganiseerd door ACV Voeding en Diensten. In heel Vlaanderen en Brussel kwamen mensen op straat om pamfletten uit te delen en zo aandacht te vragen voor het zware werk dat schoonmakers dagelijks verrichten.

donderdag 20 juni 2013 18:40
Spread the love

Respect

“We voelen ons niet naar waarde geschat”, zegt Abdel, arbeider bij schoonmaakbedrijf ISS. “Wij voeren het vuile werk uit, zonder hiervoor ooit bedankt te worden, ook niet na 20 jaar dienst. Onlangs nog liet het bedrijf waar ik werk, weten dat we geen koffie meer mogen drinken in de gangen, en dat we niet meer mogen praten met collega’s. Er is geen enkel respect naar ons toe!”

De schoonmaaksector beslaat een breed spectrum. Zowel de klassieke schoonmaaksector in bijvoorbeeld ziekenhuizen en kantoren, als ook de sector van de dienstencheques, in de thuiszorg, op scholen en schoonmaakpersoneel die niet werken voor schoonmaakfirma’s, zoals bijvoorbeeld in hotels.

Meer dan 200.000 mensen verdienen dagelijks hun brood met schoonmaken.

Schoonmaken is werk waar heel wat handigheid, productenkennis en sociale vaardigheden voor nodig zijn. Een job die dus niet in de vergeethoek mag verdwijnen. Abdel kan een initiatief als de ‘Dag van de Schoonmaak’ erg appreciëren. “Deze dag is heel belangrijk voor het moreel van het schoonmaakpersoneel. Het doet ons gewaardeerd voelen, en daar hebben we zeker nood aan.”

Knelpunten

Er zijn een aantal knelpunten die ACV graag veranderd zou zien. ”Ten eerste vragen wij meer respect voor schoonmakers, maar wat even belangrijk is, is dat er andere arbeidsvoorwaarden moeten komen”, zegt Karen Venderloo van ACV, ”de vakbonden zijn aan het onderhandelen voor een beter loon en andere werktijden.

Schoonmakers moeten vaak heel laat of heel vroeg beginnen. Soms draaien ze ook twee diensten op één dag, waardoor het heel moeilijk te combineren is met kinderen en een sociaal leven.” Schoonmaakpersoneel wordt ook tegen het minimumloon betaald en bevindt zich in de laagste functiecategorieën.

Daarnaast is de schoonmaaksector een zeer competitieve sector waarbij onderhoudscontracten om de twee jaar opnieuw gegund worden. Dit zet zware druk op de prijzen van de onderhoudscontracten. Er moet steeds sneller gewerkt worden en er is vaak geen tijd meer om grondig te werken.

Dit verhoogt de stress bij de schoonmakers. De zware concurrentie doet ook de fraude in de sector toenemen. Mensen werken in het zwart of er wordt met goedkopere onderaannemers en schijnzelfstandigen gewerkt.

Een laatste knelpunt is dat veel schoonmakers het statuut van dienstbodes hebben. Heel wat dienstboden (sector: beheer van gebouwen) hebben weinig recht op sociale zekerheid (werkloosheid, jaarlijkse vakantie, pensioen, ziekteverzekering).

Als zij niet een reeks voorwaarden vervullen inzake minimale wekelijkse arbeidsduur, zijn ze namelijk niet onderworpen aan de sociale zekerheid. De dienstboden blijven eveneens uitgesloten van een reeks bepalingen inzake arbeidsduur die de werknemers beschermen.

Bovendien is dit een sector met veel illegale arbeid. De werknemers worden vaak onderbetaald, maar gezien hun onzekere situatie durven ze niet opkomen voor hun rechten.

Maar naast al deze knelpunten, wordt het schoonmaakwerk niet naar waarde geschat. “Een simpele ‘dank u’ kan al goed doen en je waardering geven voor het werk dat je doet”, aldus Karen Zelderloo van het ACV.
 

take down
the paywall
steun ons nu!