Bananenverkopers in Chennai, Zuid-India. (Foto: McKay Savage)
Nieuws, Milieu, Politiek, India, Genetisch gemodificeerde organismen -

India wil verzet tegen GGO’s strafbaar maken

NEW DELHI — Het Indiase parlement bespreekt een wetsvoorstel dat "ongefundeerd verzet" tegen genetisch gemodificeerde gewassen strafbaar maakt.

vrijdag 14 juni 2013 13:25
Spread the love

Het verzet tegen genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) is groot in India. Momenteel wordt actie gevoerd tegen de komst van genetisch gemodificeerde bananen uit Australië, zegt Devinder Sharma, expert voedselzekerheid en leider van het Forum for Biotechnology and Food Security.

Als het wetsvoorstel goedgekeurd wordt, dan zullen er flinke straffen komen voor zulke campagnes, zegt Sharma.

Geen bewijs

Het wetsvoorstel voorziet in gevangenisstraffen “voor wie zonder bewijs of wetenschappelijke gegevens het publiek misleidt over de veiligheid van organismen en producten.”

“Als de nieuwe wet erdoor komt, dan is het maar een kwestie van tijd tot India een GGO-bananenrepubliek wordt”, zegt Sharma.

Volgens Suman Sahai van de Gene Campaign, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van genetische hulpbronnen en inheemse kennis, dient de wet de belangen van grote voedingsbedrijven en gaat hij voorbij aan het recht van boeren en consumenten. “Het is alarmerend dat de overheid de macht krijgt om verzet tegen GGO-technologie de kop in te drukken en wie er zich tegen uitspreekt te criminaliseren.

GGO-bananen voor kinderen

De Australische Queensland University of Technology (QUT) heeft een akkoord met de Indiase autoriteiten om genetisch gemodificeerde bananen te kweken in India. India is de grootste bananenproducent ter wereld. Het produceert en consumeert 30 miljoen ton bananen per jaar.

Critici vrezen dat genetisch gemodificeerde bananen in voedselprogramma’s voor kinderen terecht zullen komen.

De Integrated Child Development Services (ICDS), het grootste kinderprogramma ter wereld, ziet toe op de gezondheid van 4,8 miljoen zwangere en pas bevallen vrouwen en 23 miljoen kinderen tot vijf jaar. In de 40.000 centra maken bananen deel uit van de maaltijden.

QUT-hoogleraar James Dale, die het project leidt, zegt dat genetisch gemodificeerde bananen in India miskramen als gevolg van ijzertekort zullen voorkomen. “Het is een zeer goed plan om de hoeveelheid ijzer in bananen te verhogen en die onder armen en boeren te verdelen.”

take down
the paywall
steun ons nu!