Nieuws, België -

Gent wordt eerste stad waar hoofddoekenverbod sneuvelt

Het ziet er naar uit dat het hoofddoekenverbod gaat sneuvelen in Gent. Een burgerinitiatief wil genoeg handtekeningen ophalen om het punt op de gemeenteraad te krijgen. SP.A en Groen die in Gent een absolute meerderheid hebben, zullen het hoofddoekenverbod dan wegstemmen. Op een vergadering in Gent bleek donderdagavond dat het enthousiasme groot is.

vrijdag 12 april 2013 14:33
Spread the love

In een zaaltje in de buurt van de Sleepstraat overlegden de organisaties achter het burgerinitiatief tegen het hoofddoekenverbod een laatste keer voor ze de straat optrekken om 3500 handtekeningen te verzamelen.

In Gent kunnen burgers een punt op de gemeenteraad krijgen als ze de handtekeningen ophalen van 1 procent van de bevolking ouder dan 16 jaar. Dat is momenteel iets meer dan 2000 handtekeningen. De initiatiefnemers mikken op 3500 handtekeningen om zeker te zijn dat ze genoeg geldige namen hebben.

De initiatiefnemers hebben zichzelf een strakke timing opgelegd. Ze trekken de boer op met de petitie van 12 april tot 2 mei. Op 7 mei wordt het pak handtekeningen overhandigd aan de burgemeester. Op de volgende zitting van de gemeenteraad – 27 mei is dat – zou het punt dan behandeld moeten worden.

De aanwezigen nemen enthousiast de blanco formulieren in ontvangst. Sommige vertegenwoordigers van organisaties maken zich sterk dat ze vlot 500 handtekeningen kunnen ophalen. Dat zal gebeuren aan moskeeën en op markten.

“De aanleiding van het initiatief is natuurlijk de beslissing van SP.A om het standpunten over de hoofddoek te herzien. Nu moeten ze de daad bij het woord voegen, zeker in een stad waar ze een meerderheid van de zetels hebben”, zegt Naima Charkaoui van het Minderhedenforum.

“En aangezien de politici zelf niet veel zin hebben om het punt op de agenda te zetten, moet het middenveld dat maar doen”, aldus Charkaoui.

De Gentse Lente – de plechtige begrafenis van de woorden autochtoon/allochtoon – zorgde voor een nieuw elan in de Oost-Vlaamse stad. “Als Gent echt de progressiefste stad is van Vlaanderen dan mag ze de zichtbaarheid van moslims niet wegmoffelen, zegt Yasmina Akhandaf.

“Het lijkt misschien een symbooldossier maar dat is het zeker niet voor de vrouwen met een hoofddoek die deel uit maken of willen maken van het stadspersoneel”, zegt Charkaoui.

Volgens Charkaoui kan de afschaffing voor een kentering zorgen. “Het is een belangrijk signaal dat een werkgever terugkomt op het verbod. Nadat enkele stadsbesturen zo’n verbod invoerden, zijn werkgevers als Hema ook ver meegegaan in het neutraliteitsopbod.”

In 2007 wisten enkele enthousiaste Gentenaars al eens op een paar weken 3783 handtekeningen op te halen om hun argumenten te laten horen in de hoofddoekendiscussie. Een wisselmeerderheid keurde toen het voorstel van Open VLD goed om het dragen van religieuze, ideologische en levensbeschouwelijke symbolen door stadspersoneel te verbieden. 

Het nieuwe initiatief kreeg meteen de steun van een pak organisaties: het Minderhedenforum, BOEH, Kif Kif, VrouwenOverlegKomitee, My Choice Not Yours, …

Op de vergadering in Gent viel donderdag ook het enthousiasme op bij de organisaties van minderheden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!