Aleppo, maart 2013. "Zoals gewoonlijk na zulke luchtaanvallen, lag de omgeving bezaaid met niet-geëxplodeerde bommen, die nog velen - vooral kinderen die ze oprapen - zullen doden of verminken", schrijft Amnesty International in een briefing (foto: Amnesty International).
Nieuws, Politiek, Clustermunitie, Syrië, Amnesty International, Regeringsleger, Damascus, Aleppo, Bombardementen, Opstand Syrië, Mensenrechtenschendingen, Burgeroorlog Syrië, Internationaal Strafhof (ICC), Gewapende rebellen - Karen Moeskops

VN moet straffeloosheid in Syrië stoppen, vraagt Amnesty

In 2011 kwamen Syriërs voor het eerst op straat om vreedzaam te protesteren tegen hun regering. Twee jaar later is het land verzand in een bloedig conflict. Zowel regeringstroepen als gewapende oppositiestrijders maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden. Dit stelt Amnesty International in twee nieuwe briefings die donderdag werden voorgesteld.

donderdag 14 maart 2013 18:20
Spread the love

Het Syrische regeringsleger blijft willekeurige bombardementen uitvoeren, vaak met internationaal verboden wapens. Daarbij zijn de voorbije maanden duizenden mensen omgekomen. Volledige wijken worden met de grond gelijkgemaakt.

Gevangenen worden geregeld gefolterd, ontvoerd of buitengerechtelijk geëxecuteerd. Dit blijkt uit Amnesty-onderzoek verricht in Syrië in de voorbije twee weken.

Steeds meer soldaten, proregeringsstrijders en burgers worden door gewapende oppositiegroepen gegijzeld, gefolterd en standrechtelijk geëxecuteerd.

“Hoewel het grootste deel van de oorlogsmisdaden en andere schendingen nog altijd door de regeringstroepen worden gepleegd, toont ons onderzoek een stijging aan van het aantal schendingen door gewapende oppositiegroepen”, aldus Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Dood en verderf

Op 1 maart 2013 vond een onderzoeker van Amnesty International in Aleppo negen clusterbommen die door een vliegtuig op een dichtbevolkte woonwijk gedropt waren. Meer dan twaalf mensen kwamen daarbij om, een veelvoud raakte gewond onder wie vele kinderen.

Een lid van de al-Dik-familie vertelde Amnesty over de aanval waarbij hij verschillende familieleden verloor: “Inas (2), Heba (8), Rama (5), Nizar (6), Taha (11  maanden), Mohammad (18 maanden). Ze zijn allemaal dood. Waarom? Waarom kinderen bombarderen?”

Zoals gewoonlijk na zulke aanvallen, lag de omgeving bezaaid met niet-geëxplodeerde bommen, die nog velen – vooral kinderen die ze oprapen – zullen doden of verminken.

Onder het puin van een woonwijk vlakbij werd een arm van een kind gevonden. De wijk was met de grond gelijkgemaakt door een langeafstandsraket, afgevuurd door regeringstroepen van op honderden kilometers afstand. Honderden inwoners, van wie vele kinderen, werden gedood en verwond bij drie soortgelijke aanvallen. Hele gezinnen zijn uitgeroeid.

Sabah, een 31-jarige vrouw die het bloedbad overleefde, vertelde Amnesty International over haar verlies: “Mijn dochters, Isra, Amani en Aya, 4, 6 en 11 jaar oud, mijn man, mijn moeder, mijn 14-jaar jongere zus Nour en de zonen van mijn andere zus, Ahmad, Abdallah en Mohammad, 18 maanden en 3 en 4 jaar jong. Ze zijn allemaal dood. Wat rest me nog in dit leven?”

“Kinderen worden in groten getale gedood en verminkt bij bombardementen van het Syrische leger. Velen hebben hun ouders, broers, zussen en buren voor hun ogen zien opengereten worden. Ze moeten deze verschrikkingen voor de rest van hun leven meedragen”, aldus de Amnesty-briefing.

In Aleppo worden dagelijks lijken van mannen en jongens uit de rivier opgevist. Ze werden geëxecuteerd met een kogel in het hoofd en de handen vastgebonden op de rug. De lichamen drijven stroomafwaarts uit een deel van de stad dat nog onder controle staat van het Syrische leger.

‘Hole of death’

Een video uit een ander deel van het land toont een jongen (tussen 12 en 14 jaar oud) die met een machete een man in bedwang houdt. De man is kolonel ‘Izz al-Din Badr. Hij ligt verslagen op de grond met zijn handen op de rug. Een stem in de achtergrond roept: “Hij heeft het lef niet”. Aangemoedigd door de gewapende oppositiestrijders brengt de jongen het mes naar de keel van de kolonel.

In het zuiden van Damascus speken getuigen over een ‘hole of death’. Daarin zouden gewapende oppositiestrijders de lichamen van geëxecuteerde proregeringsstrijders of vermoedelijke informanten gedumpt hebben.

In een andere zaak werd een onderzoeker van Amnesty International verteld dat een vermoedelijke collaborateur dood werd teruggevonden nadat hij door een oppositiegroep was vermoord.  Een buur getuigt: “Zijn lichaam lag op een hoop afval. Hij had een gat in zijn voorhoofd, een wonde aan zijn schouder en een gebroken knie. Hij droeg een bruine kaart met de woorden ‘collaborateur (awayni), kolonel Helal Eid’ op.

Volgens de Verenigde Naties zijn al twee miljoen Syriërs op de vlucht geslagen. Maar overal in Syrië worden ze geconfronteerd met geweld en bombardementen. Turkije heeft zijn grenzen voor een deel gesloten waardoor duizenden vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens in afschuwelijke omstandigheden overleven.

“Hoe langer de internationale gemeenschap wacht, hoe meer doden er zullen vallen. Hoeveel burgers moeten nog sterven voor de VN-Veiligheidsraad de situatie doorverwijst naar het Internationaal Strafhof (ICC) zodat de schuldigen kunnen worden berecht”, vraagt Amnesty International zich af.

Karen Moeskops

Karen Moeskops is directeur van Amnesty International Vlaanderen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!