Nieuws, Politiek, Betoging, Brussel, Protest, Mensenrechten, EU, Palestina, Amnesty International, Solidariteit, Brussel, Palestijnse gevangenen -

Amnesty International en Palestina Solidariteit voeren actie voor Palestijnse gevangenen

Een twintigtal activisten stapte op 7 maart van het Europees Parlement tot het Schumanplein om de situatie van de Palestijnse gevangenen aan te klagen. Amnesty International en Palestina Solidariteit eisen dat de Europese Unie optreedt tegen de mensenrechtenschendingen in de Israëlische gevangenissen en dat er een einde wordt gemaakt aan de praktijk van administratieve detentie.

donderdag 7 maart 2013 13:20
Spread the love

Alleen al in januari 2013 maakte Israël 178 keer gebruik van adminstratieve detentie. De gevangenen worden vastgehouden zonder enige rechten, zelfs niet op een proces. Zo werden sinds 1967 al 700.000 gevangenen opgesloten. Ook worden kinderen vastgehouden in Israëlische gevangenisssen. Voor het deelnemen aan geweldloze protestacties kan een Palestijn tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Speciale aandacht ging uit naar Samir al-Issawi, een Palestijnse gevangene die sinds 1 augustus 2012 in hongerstaking is. Hij verkeert nu in kritieke toestand. Anderhalve week geleden stierf nog een 30-jarige Palestijnse gevangene, Arafat Jaradat, onder verdachte omstandigheden in een Israëlische gevangenis. Bij de autopsie zouden sporen van foltering zijn teruggevonden.

Amnesty International en Palestina Solidariteit vragen dat de EU daden bij woorden voegt en alle associatie-akkoorden met Israël bevriest, zolang deze wantoestanden niet gestopt worden.

take down
the paywall
steun ons nu!