Nieuws, Politiek, Pakistan, Taliban, Zelfmoordaanslagen, Peshawar, Zelfmoordterrorist, Zelfmoordterroristen, Waziristan, Khyber-Pakhtunkhwa -

Zelfmoordaanslagen van taliban lopen af met een sisser

Het uitschakelen van enkele bommenexperts en trainers van zelfmoordterroristen heeft de Pakistaanse taliban een forse klap toegebracht. Hun bomaanslagen neigen steeds vaker naar amateurisme, waarbij de terrorist op tijd gearresteerd wordt of de springstoffen te vroeg ontploffen.

dinsdag 19 februari 2013 19:20
Spread the love

De aanval op een basis aan de internationale luchthaven Bacha Khann in Peshawar op 15 december is daar een goed voorbeeld van. “Het voertuig waarin vijf terroristen zaten, ontplofte ver van de veiligheidsinstallaties en het personeel. De militanten wilden nochtans de luchthaven betreden voor een zelfmoordaanslag”, verklaart brigadier Khalid Shah.

Naar verluidt kwamen de volgende dag opnieuw vijf zelfmoordterroristen om het leven nabij het dorp Pawaka. Ze zaten de hele nacht vast en konden door de strenge beveiliging geen contact leggen met hun opdrachtgevers. Daardoor wisten ze ook niet waar ze heen moesten.

Veiligheidsexpert en majoor op rust Shehrayar Khan vermoedt dat vooral het uitschakelen van explosievenexpert Badr Mansoor en de beruchte trainer van zelfmoordterroristen Qari Hussain Mehsud de taliban zware schade heeft toegebracht. Hij beweert dat hun capaciteit om doelgericht toe te slaan is afgenomen.

“De taliban hebben hun best gedaan om het aantal burgerslachtoffers bij terroristische aanvallen tot het minimum te beperken, en enkel leden van de Nationale Awami-partij en andere tegenstanders te treffen. Maar daar zijn ze niet in geslaagd”, aldus Khan. Het doden en verwonden van vrouwen, kinderen en andere onschuldigen bij zelfmoordaanslagen komt de taliban op zware kritiek te staan.

Bommengordels

Als explosievenexpert had Qari Hussain met succes jongemannen getraind en speelde hij een cruciale rol bij het plannen van aanslagen, zegt majoor Khan. “De jongens tussen tien en achttien jaar werden gehersenspoeld met video’s en lezingen in opleidingskampen in Waziristan. Ze kregen te horen dat ze naar het paradijs zouden gaan als ze soldaten of agenten doden bij zelfmoordaanslagen. Op die manier hebben de taliban honderden veiligheidsagenten vermoord.”

Ook de moord op Mansoor, die vermoedelijk een link was tussen groepen van Al Qaeda en de taliban in Pakistan en Afghanistan, betekende een zwaar verlies voor de taliban. Mansoor zou het brein geweest zijn achter aanvallen op Ahmadi-moslims in Karachi en Lahore in mei 2010, waarbij ongeveer honderd slachtoffers vielen.

Volgens Khan zijn het inrekenen van een kandidaat-zelfmoordterrorist en zijn vermoedelijke handlanger in Peshawar op 20 november en de dood van een kandidaat-zelfmoordterrorist in Dera Ismail Khan op 23 november duidelijke tekenen dat de talibanstrijders op de sukkel zijn met hun zelfmoordaanslagen.

Volgens de speciale eenheden bij de politie hebben de taliban vooral experts verloren die bommengordels konden maken.

Vrouwen en kinderen

Een vrouw die in november door de taliban was uitgestuurd om het gewezen hoofd van de religieuze partij Jamaat-e-Islami, Qazi Hussain Ahmed, te vermoorden, blies zichzelf op nadat het konvooi met Qazi gepasseerd was. Vijf mensen raakten daarbij gewond.

“De taliban gebruikt nu vrouwen en kinderen bij aanslagen omdat ze geen zelfmoordterroristen meer hebben”, meent Mian Iftikhar Hussain, informatieminister van de Noord-Pakistaanse provincie Khyber-Pakhtunkhwa. “Nu sturen ze ongetrainde mensen op pad die ofwel gearresteerd worden ofwel hun springstoffen te vroeg tot ontploffing brengen.”

De taliban hebben steeds minder mensen om deze taken uit te voeren, zegt hij. “Militanten vinden ook niet genoeg ideologisch gemotiveerde mensen die zich opgeven als zelfmoordterrorist.”

Meststoffen

Shafqat Malik, hoofd van de ontmijningsdienst in Khyber-Pakhtunkhwa, verklaart dat ze meer dan zevenhonderd sabotagepogingen konden verijdelen in 2012 door de doeltreffendheid van zijn afdeling en het toenemende amateurisme van de terroristen.

“De taliban zijn niet langer een zware bedreiging want ze kunnen geen aanvallen meer organiseren zoals in het verleden. Wij hebben nu het beste materiaal, scherpschutters en toestellen die bermbommen opsporen. Het regeringsverbod op het leveren van meststoffen (die gebruikt worden bij het vervaardigen van bommen) heeft ook bijgedragen tot de afname van terroristische aanslagen”, verklaart Malik.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!