Opinie, Nieuws, Politiek, België, Vrije meningsuiting, Vooruitgroep, Hendrik Vuye - Vooruitgroep

“Professor Hendrik Vuye heeft recht op vrije mening”

De Naamse hoogleraar Hendrik Vuye ligt onder vuur vanwege zijn uitgesproken Vlaamsgezinde meningen. Zijn rector Yves Poullet stelt openlijk zijn positie in vraag. "In een democratische samenleving zijn universiteiten van oudsher vrijplaatsen voor standpunten en inzichten die in de ruimere samenleving als niet opportuun, afwijkend en vreemd worden gezien", reageert de Vooruitgroep, een informele groep van academici, kunstenaars en publicisten.

donderdag 7 februari 2013 12:39
Spread the love

De Vooruitgroep neemt kennis van de kritische en intimiderende uitlatingen van rector Yves Poullet (Namen) in verband met de Vlaamsgezinde publieke standpunten van zijn medewerker professor Hendrik Vuye (zie http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130205_00459086).

Rector Poullet wijst bijvoorbeeld op het feit dat de standpunten van Vuye tegen de belangen gaan van zijn werkgever, de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Deze uitlatingen passen in een breder plaatje waarin universitaire overheden zich in toenemende mate beperkend opstellen ten overstaan van de intellectuele vrijheid en het recht op vrije meningsuiting van hun personeel. Ook in Vlaanderen hebben zich dergelijke incidenten voorgedaan.

In een democratische samenleving zijn universiteiten van oudsher vrijplaatsen voor standpunten en inzichten die in de ruimere samenleving als niet opportuun, afwijkend en vreemd worden gezien. Precies daarin ligt de innoverende kracht van het intellectuele klimaat aan universiteiten.

Dit beknotten druist dan ook regelrecht in tegen de wezenlijke rol die universiteiten en hun personeel te spelen hebben in een samenleving zoals de onze. Universiteiten met een politieke partijlijn, van welke strekking ook, roepen bijzonder nare beelden uit het verleden op.

De Vooruitgroep wijst de uitlatingen van rector Poullet tegenover professor Vuye dan ook met de grootste klem van de hand en beklemtoont de vrijheid van gedachte en van spreken van professor Vuye.

take down
the paywall
steun ons nu!