Verslag, Nieuws, België -

“Loonstop bevriest vakbondsmacht”

"De overheid geeft veel te genereuze cadeaus aan het bedrijfsleven en de mensen met grote vermogens. En dat op de kap van de werknemers." Met die boodschap voerden 700 militanten van de christelijke bediendebonden LBC-NVK en CNE actie aan de Financietoren. Het is het begin van een hele campagne tegen het besparingsbeleid, de loonstop en voor een gemeenschappelijk statuut voor arbeiders en bedienden.

dinsdag 5 februari 2013 13:26
Spread the love

“Deze actie maakt deel uit van de campagne ‘Werknemers verdienen beter’. De komende weken en maanden zal je ons nog vaak zien opduiken. We willen een hele beweging op gang brengen”, zegt Robert Veekman van LBC-NVK. “We zijn geschandaliseerd over de geldstromen vanuit Financiën richting grote bedrijven en grote fortuinen. Dat is het thema van de actie van vandaag. Bedrijven strijken hoge winsten op, moeten daar geen belastingen op betalen en de werknemers krijgen een loonstop.”

“De regering werkt ook aan een nieuwe wet die de lonen voor jaren zal bevriezen om de zogenaamde loonkloof met de buurlanden versneld dicht te rijden. Als dat gebeurt worden niet enkel de lonen, maar ook de vakbondsmacht bevroren. Dat aanvaarden wij niet. Een loonstop is niet het recept om uit de crisis te geraken. Vrije loononderhandelingen zijn een internationaal recht. Dat laten we ons niet afnemen”, zegt Marijke Persoone, adjunct-algemeen secretaris van LBC-NVK.

“De vakbonden zijn even stil geweest, maar onze militanten hebben ons aangespoord om niet bij de pakken te blijven zitten en in beweging te komen. Dit is dan ook een signaal. Er komt nog meer”, aldus Robert Veekman. 

Op 21 februari komt er een actie in gemeenschappelijk vakbondsfront. 

take down
the paywall
steun ons nu!