Verslag, Nieuws, België -

“Nieuwe lastenverlaging voor ArcelorMittal en Ford? Non-profit creëert tenminste echte jobs”

Duizend vakbondsmilitanten uit de non-profitsector klopten donderdagmiddag bij de werkgeversorganisatie VBO en even later ook bij premier Di Rupo aan. Zij eisen een deel van de van 370 miljoen lastenverlaging die de regering klaar heeft liggen voor de werkgevers. “Gaan we wel geld uit de sociale zekerheid geven aan Ford en ArcelorMittal en niet aan de zorgsector die daar wel echte jobs mee creëert”, klonk het.

donderdag 31 januari 2013 14:59
Spread the love

Een interprofessioneel akkoord komt er niet dit jaar, maar vakbonden en werkgevers sloten de voorbije weken wel een reeks akkoorden over onder meer de welvaartsvastheid, lastenverlagingen en de minimum- en jongerenlonen.

De Groep van 10 – het overlegorgaan tussen werkgevers en vakbonden – zal aan de regering voorstellen om het budget van 370 miljoen euro voorzien voor de lastenverlaging exclusief toe te kennen aan de profitsector. De non-profitsector die goed is voor 12 procent van de werkgelegenheid valt er dus buiten.

Dat is niet naar de zin van de vakbonden actief in de non-profitsector. Volgens hen kan de non-profitsector in tegenstelling tot de profitsector verzekeren dat elke euro lastenverlaging omgezet wordt in werkgelegenheid. Een eerlijke verdeling van de middelen zou 1500 banen kunnen opleveren in de zorgsector.

Met duizend militanten brachten de vakbonden een bezoek aan de Wetstraat 16 en aan de hoofdzetel van het VBO. “Wij hebben ook niet mogen onderhandelen over de besteding van de middelen voor de welvaartsaanpassing van de uitkeringen, zegt het VBO”, aldus Christian Masai, federaal secretaris van de socialistische bediendevakbond.

“Het VBO zegt: die 370 miljoen is ons geld en ge blijft daar af. Dat klopt niet want dat is geld van de sociale zekerheid en dat moet op een rechtvaardige manier verdeeld worden. ‘Als de regering meer geld wil geven, zullen wij ons daar niet tegen verzetten’, zei het VBO ook nog. Het zou er nog aan ontbreken”, zegt Mark Selleslach van de christelijke bediendevakbond LBC-NVK.

“Jullie hebben al 40 miljoen gekregen, kregen we ook nog te horen van het VBO. Wat een smerige voorstelling van zaken is dat. Dat is het magere sociale akkoord van de federale non-profitsectoren waarmee we in grote mate jobs hebben gecreëerd. Dat heeft niets te maken met die lastenverlaging”, aldus Selleslach.

De regering steekt zich bij monde van de kabinetten van minister Milquet en premier Di Rupo weg achter de Groep van 10. “Zij hopen op een compromis. Ik reken ook op een compromis. Daarvoor kijken we vooral naar de vakbonden binnen de Groep van 10. Als er geen compromis komt, hopen wij dat de regering onze sector niet in de steek laat”, zegt Selleslach.  

Een deel van het compromis zou er kunnen uit bestaan dat de non-profitsector een deel van de 21 miljoen euro krijgt die nog niet opgebruikt is binnen de mini-akkoorden tussen vakbonden en werkgevers. 

take down
the paywall
steun ons nu!