patsers
Opinie, Nieuws, Samenleving, België - Jos Vander Velpen

Kliklijn voor patsers?

De Antwerpse procureur Dams heeft opgeroepen om tips over jongeren die met een luxewagen rijden door te geven aan de politie. Deze oproep van het Antwerpse parket past in het kader van de strijd tegen de zogenaamde 'patsers'. De liga voor Mensenrechten betreurt ten zeerste een dergelijke oproep.

donderdag 10 januari 2013 17:14
Spread the love

Het openbaar ministerie heeft niet alleen de plicht om misdrijven te bestrijden, maar ook om te waken over de democratische spelregels en fundamenten van onze rechtsstaat.

Een dergelijke oproep leidt niet noodzakelijk tot een doeltreffender bestrijding van de criminaliteit. De affaire-Dutroux heeft ons geleerd dat de politie hierdoor overspoeld kan worden met bergen van nutteloze, excentrieke en dwaze tips. Bovendien haalt een dergelijke oproep het slechte in de mens naar boven.

Vele tips zijn gebaseerd op na-ijver, jaloersheid of persoonlijke vetes. Kortom dergelijke oproep kan leiden tot een samenleving waarin onderling wantrouwen gaat triomferen en waarin elke burger een potentiele verdachte is.

De liga betreurt dan ook de uitspraken van de Antwerpse procureur temeer daar de politie en justitie de afgelopen jaren volop gebruik konden maken van een brede waaier aan bijzondere opsporingsmethodes. Waar begint en eindigt trouwens een dergelijke oproep? Worden de burgers ook opgeroepen om de Depardieus van deze wereld die op een exhibitionistische manier hun weelde tentoonstellen aan te geven?

Jos Vander Velpen

Jos Vander Velpen is advocaat en voorzitter van Liga voor Mensenrechten.

take down
the paywall
steun ons nu!