Crisissmog boven Athene - Foto: Yiannis Larios
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Milieu, Griekenland -

Crisissmog hangt boven Athene

In de jaren tachtig stond Athene bekend om de smog van de uitlaatgassen die over de stad hing. Die is ondertussen verdwenen, maar op koude winteravonden hangt er boven de Griekse hoofdstad een heel ander soort smog: crisissmog.

vrijdag 28 december 2012 16:56
Spread the love

De bovenstaande foto’s staan sinds 27 december online en laten niemand in Griekenland onberoerd. Dit is geen normale mist, want dat verschijnsel heb je zo goed als nooit in Athene. De panoramafoto is van de hand van de beroepsfotograaf Yiannis Larios, die op 26 december om 21:35 vanop zijn balkon op de Pendeli-berg (in het noorden van Athene) 3 foto’s nam met zijn Canon 7D, en geen enkele filter gebruikte. Hij heeft gewoon de 3 foto’s aan elkaar geplakt.

Fotografe X-Andra nam op dezelfde avond ook foto’s, maar vanuit de deelgemeente Neapoli, in het oosten van de Griekse hoofdstad. Ook zij zag een tapijt van mist boven de stad.

Crisissmog

De smog in de jaren tachtig was afkomstig van de uitlaatgassen van de auto’s. Door het verbieden van dieselwagens in Athene, door het installeren van roetfilters en katalysatoren en door het invoeren van het even/oneven systeem (waarbij auto’s met een nummerplaat die eindigt op een even nummer op de even dagen de stad in mogen, en auto’s met een nummerplaat die eindigt op een oneven nummer, op oneven dagen), is de smog flink teruggedrongen.

De smog op de foto’s is vooral ’s avonds te zien en is afkomstig van de open haarden en de houtkachels die de Grieken sinds dit jaar massaal gebruiken. De overheid heeft de taksen op huisbrandolie zo hoog gezet, dat vele Grieken het zich niet meer kunnen veroorloven om de tank te vullen en de centrale verwarming aan te zetten. Tussen 1,30 euro en 1,40 euro kost de huisbrandolie in Griekenland. Te duur voor de mensen die zwaar door de crisis zijn geraakt, die 40 procent van hun loon hebben moeten inleveren of die werkloos zijn en gewoon geen inkomen meer hebben. Ondertussen worden er alsmaar meer nieuwe taksen geheven, zodat mensen prioriteiten stellen. Huisbrandolie inslaan hoort daar niet bij. 25 procent van de leveranciers van brandstof is de laatste maanden al op de fles gegaan, omdat er geen bestellingen binnenkomen.

Daarom proberen velen zich warm te houden met de open haard of door een simpel houtkacheltje te kopen. De smog die deze dagen boven Athene hangt, is de smog van de crisis.

Ongezond

Wetenschappers maken wel eens de vergelijking tussen het Athene in 2012 en het Londen van Charles Dickens. De smog zit vol kleine partikeltjes en is erg schadelijk voor het menselijk ademhalingsstelsel. Vele stoffen in de crisissmog zijn kankerverwekkend, dus het is best mogelijk dat de winteravonden binnenkort voor heel wat ziektes en longaandoeningen zullen zorgen.

Je merkt het ook wanneer je over de straten van Athene loopt: niet alleen zie je de mist, maar je ruikt het ook. De brandgeur is zo nadrukkelijk, dat hij je de adem bijna afsnijdt en je ogen doet branden.

De houtkacheltjes die mensen gekocht hebben, hebben vaak geen veiligheidscertificaat. Het zijn goedkope middelen om je warm te houden. De kacheltjes kunnen gewoon brandhout of zogenaamde pellets verbranden. Vaak hebben mensen een gat in hun buitenmuur geslagen om de rook zo via de luchtpijp uit huis te krijgen.

Ecologische gevolgen

Maar vele mensen kunnen zich zelfs niet het normale brandhout veroorloven. In de Griekse hoofdstad kopen mensen brandhout waar ze het maar kunnen vinden. Dat is vaak in zwarte circuits, omdat het goedkoper is. Maar de herkomst van dat brandhout is soms twijfelachtig en de kwalititeit is zeker niet goed. Er is al heel wat brandhout gesignaleerd dat gekapt is in Albanië, FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) of Bulgarije en dat Griekenland is binnengesmokkeld en dan een certificaat van hoogwaardig Grieks brandhout heeft gekregen. Minderwaardig brandhout maakt meer schadelijke stoffen los en zorgt voor meer rookontwikkeling.

Maar vaak branden mensen niet eens gewoon brandhout op. Aftandse meubelen die bij het vuilnis op straat worden gezet, worden nu meteen door mensen weer in huis genomen om ze in de open haard of in de kachel te laten branden. Meubelen zijn vaak met chemische stoffen bewerkt, dus het behoeft geen betoog dat bij het verbranden heel erg veel schadelijke stoffen vrijkomen.

Grieken buiten Athene – want het fenomeen beperkt zich natuurlijk niet tot de Griekse hoofdstad – hebben iets makkelijker toegang tot brandhout. Zij gaan gewoon naar de bossen en kappen illegaal bomen. Door de besparingen die aan Griekenland worden opgelegd, heeft de overheid geen geld om boswachters in dienst te nemen die dergelijke gevallen moeten rapporteren en er tegen moeten optreden. Waardoor de oppervlakte van de Griekse bossen deze winter flink zal teruglopen.

Of hoe een crisis de volksgezondheid nog meer belast en ook een impact heeft op het milieu.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!