Duizenden indigenas marcheerden in alle stilte in diverse steden van Chiapas op vrijdag 21 december 2012 (foto: Víctor Camacho).
Reportage, Nieuws, Politiek, Mexico, Indianen, Maya, Indigenas, Zapatisten, 21 december 2012, Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN), Chiapas, Maya-kalender, Baktun -

Zapatisten houden stilzwijgende protestmarsen in Chiapas op 21 december 2012

SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS (CHIAPAS) - Het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) liet zich weer eens zien op de fameuze 21ste december 2012 van de Maya-kalender. Het werden indrukwekkende stille protestmarsen in vijf steden.

donderdag 27 december 2012 12:55
Spread the love

De Zapatisten marcheerden in stilte in vijf steden (Ocosingo, San Cristóbal de las Casas, Palenque, Altamirano en Las Margaritas) in de zuidelijke staat Chiapas in Mexico. De mars kreeg nationale weerklank. De eindeloze stroom van zwarte bivakmutsen bevestigde dat het Zapatistische bevrijdingsleger (EZLN) meer dan ooit levend is.

De gemaskerde Indianen lieten hun openbaar optreden samenvallen met het afsluiten van een baktun, een cyclus van 5.125 jaar en het begin van een ‘nieuw tijdperk’ in de Maya-kalender. Ze wilden zich uiten als een vreedzame organisatie.

Het EZLN schat dat er tussen de 30.000 en 40.000 Indianen aan de mars deelnamen op vrijdag 21 december.

(vertaling en samenvatting uit het Spaans door Toon Mondelaers)

Bron:
RESUMEN LATINOAMERICANO y del Tercer Mundo
Diarios de Urgencia

take down
the paywall
steun ons nu!