Zwakke weggebruikers doen economie draaien
Nieuws, Wereld, Milieu, Samenleving, Fietser, Zwakke weggebruikers -

Zwakke weggebruikers doen economie draaien

BRUSSEL — Fietsers en voetgangers brengen vaker tijd door in winkels en restaurants en kopen en consumeren er meer dan automobilisten.

donderdag 6 december 2012 14:34
Spread the love

Als er plannen zijn om een straat of wijk autovrij te maken of het aantal parkeerplaatsen te verminderen, stuiten die meestal op hevig protest van winkeliers.

De gangbare redenering is immers dat automobilisten de beste consumenten zijn die het meeste geld te besteden hebben.

Maar nieuw onderzoek van de Portland State University in Oregon (VS) spreekt dat tegen. Het is juist dat fietsers en voetgangers per bezoek minder tijd doorbrengen in winkels en er ook minder besteden, maar het aantal bezoeken ligt wel hoger dan bij automobilisten, blijkt uit het onderzoek. In totaal geven de zwakke weggebruikers dus meer uit.

Kofferruimte

De wetenschappers ondervroegen in Portland bijna 2.000 bezoekers van winkels, restaurants en bars en nog eens een kleine 20.000 bezoekers van supermarkten.

Uit dat onderzoek blijkt dat met name in de supermarkt het grootste deel van de bezoekers nog altijd bestaat uit automobilisten, en dat die veel meer uitgeven per bezoek, omdat ze een grote koffer kunnen vullen.

Maar over het verloop van een hele maand bleken de fietsers meer uit te geven, omdat ze veel frequentere bezoeken brengen aan de restaurants, bars en winkels.

De onderzoekers vermoeden dat het met de toegankelijkheid te maken heeft: als fietser of voetganger is het gemakkelijker even snel een winkel of café binnen te stappen dan als passerende automobilist.

take down
the paywall
steun ons nu!