Amerikaanse Senaat wijst VN-verdrag over mensen met handicap af
Nieuws, Politiek, VS, Republikeinen, Internationale Conventie over de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD), Americans for Disabilities Act (ADA) -

Amerikaanse Senaat wijst VN-verdrag over mensen met handicap af

Een meerderheid van Republikeinen heeft dinsdag 4 december in de Amerikaanse Senaat de langverwachte ratificatie van een Internationale Conventie over de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD) geblokkeerd.

woensdag 5 december 2012 12:20
Spread the love

De conventie verbiedt discriminatie van mensen met een handicap en ijvert voor hun waardigheid, onafhankelijkheid en inclusie in de samenleving. Ze is ondertekend door 154 landen en door 126 naties geratificeerd.

Maar nog niet in de VS. Hoewel 61 senatoren, waaronder een aantal hooggeplaatste Republikeinen, voor het verdrag stemden, waren er 5 stemmen te weinig voor de ratificatie, die een tweederde meerderheid vergt. Er waren 38 tegenstemmen, allemaal van Republikeinen.

Daarmee is de ratificatie nog niet helemaal begraven. De Democraten nemen zich voor de stemming volgend jaar te herhalen, als de nieuwe Senaat twee extra Democratische senatoren zal tellen. Mogelijk is dat voldoende, want verschillende Republikeinse senatoren die bij de voorbije stemming tegen stemden, hadden dat pas op het laatste ogenblik beslist.

Stap terug

Mensenrechtenorganisaties en groeperingen van mensen met een handicap hebben geen goed woord over voor de houding van de Republikeinen. “Het Amerikaanse leiderschap is invloedrijk geweest om de rechten van mensen met een handicap op de internationale agenda te zetten”, zegt Antonio Ginatta van Human Rights Watch. “Maar deze stemming van de Senaat is een stap terug.”

Ook het Witte Huis noemde de uitslag ontgoochelend, omdat de ratificatie “de levens van Amerikanen met een handicap zou verbeteren, onder wie onze gewonde soldaten, die wensen te leven, te werken of te reizen naar het buitenland.”

Principieel

Dat het verdrag niet goedgekeurd is door de Senaat is vreemd, want over de conventie was oorspronkelijk onderhandeld door de voormalige regering onder de Republikein George W. Bush. Bovendien is het verdrag grotendeels gelijklopend met de baanbrekende Americans for Disabilities Act (ADA) die diezelfde Senaat in 1990 goedkeurde.

Bush’ opvolger Barack Obama noemde de ratificatie een van zijn prioriteiten toen hij president werd in 2009, net als de ratificatie van andere internationale verdragen, zoals de Wet op het Zeeverdrag (LOST) en de Conventie inzake de Eliminatie van Vrouwendiscriminatie uit 1979.

Maar door de tegenstand van de Republikeinen haalde geen enkele van die verdragen het. Een meerderheid van de partij is principieel tegen internationale verdragen omdat die de vrijheid van de VS op het internationale toneel zouden beperken en een inbreuk zouden zijn op de soevereiniteit van het land.

take down
the paywall
steun ons nu!