Nieuws, Politiek, Mexico City, Felipe Calderón -

Zakdoeken met namen van doden wuiven Mexicaanse president uit

In het centrum van de Mexicaanse hoofdstad hangen duizenden witte zakdoeken met daarop de naam van een vermoord of vermist persoon. Ze zijn een verwijt aan het adres van president Felipe Calderón, wiens mandaat vandaag zijn laatste dag ingaat.

vrijdag 30 november 2012 12:35
Spread the love

De witte zakdoeken hangen in de Alameda Central, een groot park in het centrum van Mexico-Stad. Samen vormen ze een gedenkteken voor de vele slachtoffers die de laatste zes jaar, tijdens Calderóns mandaat, vielen in diens strijd tegen de drughandel.

De voorbije vijftien maanden hebben nabestaanden op elk van de witte zakdoeken de naam van hun vermoorde of vermiste geliefde gestikt. Dat gebeurde ook in tientallen andere steden in het land. Op veel zakdoeken staan ook pijnlijke boodschappen van vaders, moeders en andere familieleden.

90.000 doden

“We wilden afscheid nemen van Calderón met de pijn die hij duizenden families heeft bezorgd”, zegt Leticia Hidalgo, een van de initiatiefnemers. Haar achttienjarige zoon Roy Rivera werd begin vorig jaar ontvoerd. Ze betaalden losgeld maar kregen hem nooit meer te zien.

Felipe Calderón heeft sinds het begin van zijn mandaat het leger ingezet tegen de drughandel, met meer dan 90.000 doden, 10.000 vermisten en een kwart miljoen vluchtelingen als gevolg, zeggen mensenrechtenorganisaties en journalisten.

Calderón geeft morgen (zaterdag) de fakkel door aan Enrique Peña.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!