Nieuws, Cultuur, België, Antwerpen, Theater, Migratie, Borgerhout, Sering vzw, Sociaal-artistiek -

Sering brengt laagdrempelig theater over migratie

Stel je voor dat er een keer niet over migranten wordt gesproken. Maar dat zij zelf aan het woord komen. En dat er naar hen geluisterd wordt. Het kan allemaal in Serings nieuwste productie 'Vloeibare Tijden'. Op eenvoudige wijze bieden de acteurs de toeschouwers de mogelijkheid om het migratiedebat eens vanuit een andere optiek te bekijken. Het resultaat is een toneelvoorstelling die zowel zwaar als licht is. En die dagenlang nazindert.

woensdag 28 november 2012 13:14
Spread the love

Twaalf verhalen over migratie

In ‘Vloeibare Tijden’ staan twaalf mensen op de scène. Er is een kruidenvrouwtje, een bootvluchteling, een Jodin, een Rus die van Elvis houdt, een Bosniër en een Tibetaanse. En er zijn veel anderen. Eén ding hebben zij gemeen. Zij zijn allemaal op weg naar een ander land. Gevlucht, uitgeweken of gedwongen het land te verlaten.

Zij vertellen om beurten hun verhaal in fragmenten. Tot in de details krijgt het publiek te horen wat ze meemaken. Over hoe een meisje als slavin te werk wordt gesteld op de katoenplantages. Hoe de Bosniër neergeschoten dreigt te worden. Of hoe de Rus het Sovjet-regime ontvlucht.

Het is niet alleen tekst. Er wordt ook gezongen. En er is een onophoudelijk sonargeluid, wat de intensiteit van de spanning in de monologen verhoogt.

Theater vanuit het perspectief van de migrant

Het zijn twaalf stemmen van mensen over wie vooral wordt gesproken. In ‘Vloeibare Tijden’ komen zij zelf aan het woord. Hoewel het theater is en blijft, biedt dit stuk mensen de kans om het debat over migratie eens te bekijken vanuit het perspectief van de migrant.

Zo wordt de toeschouwer er duidelijk op gewezen dat migratie iets van alle tijden is. En dat er allerlei beweegredenen zijn om je land te verlaten. Terwijl dat juist de zaken zijn, die men soms lijkt te vergeten in gesprekken die over migratie gaan.

Het is een stuk dat je dwingt tot nadenken, dat dagenlang nadien nog door je hoofd blijft malen.

Niet gemakkelijk maar wel toegankelijk

Gelukkig is ‘Vloeibare Tijden’ niet één en al miserie. Een aantal acteurs slagen er namelijk in om hun vluchtverhaal op luchtige wijze te vertellen. Zo kan er dus ook nog gelachen worden tijdens dit stuk. Toch zou er wat meer humor in dit stuk mogen. Dit zou het stuk nog levendiger kunnen maken.

Knap aan ‘Vloeibare Tijden’ is de grote toegankelijkheid. Migratie is geen eenvoudig thema om theater over te maken. Er werd dan ook gekozen voor herkenbare situaties zoals bootvluchtelingen. En in plaats van over de bootvluchteling te spreken, vertelt de bootvluchteling de overtocht vanuit haar beleving.

En altijd leuk aan de voorstellingen van Sering vzw is de mix van de spelers. Zij zijn van verschillende leeftijdsgroepen en niet alleen van Belgische origine. Het is de multiculturele samenleving op het podium.

‘Vloeibare Tijden’ wordt nog gespeeld op 30 november en 7 en 8 december om 20u en op 2 en 9 december om 15u bij Sering vzw, Groeningerplein 2 te 2140 Borgerhout. Reservatie via info@sering.be.

Vloeibare Tijden is een Sering productie. Spel: Yussef Aharar, Samira Allouch, Amina Belorf, Lukas Bulteel, Seline Caymaz, Sibelle Caymaz, Wouter Fierens, Denzel Obazi, Sam Schürg, Linda Vandewalle en Neslihan Yapici.

take down
the paywall
steun ons nu!