Verslag, Nieuws, België, Karim van overmeire -

SP.A Aalst in zee met Karim Van Overmeire ondanks ultiem protest ‘Noig verontruste Aalstenaars’

“Vlaamse leeuwen op alle straatnaamborden, alle winkels en horecazaken een Vlaamse naam, geen Franstalige boeken in de bibliotheek en als uitsmijter een heuse taalpolitie.” Dat zijn enkele zaken die toekomstig schepen Karim Van Overmeire volgens tegenstanders in Aalst wil realiseren. Tientallen Aalstenaars probeerden de SP.A te overtuigen niet mee te werken aan dergelijk programma. Tevergeefs.

maandag 5 november 2012 23:29
Spread the love

Zal de Aalsterse SP.A nu al dan niet meestappen in een coalitie met Karim Van Overmeire? Dat was de inzet van de algemene ledenvergaderig van de Aalsterse SP.A.  Zo’n 300 leden kwamen opdagen. Nagenoeg twee derde van de leden stemde voor een samenwerking met ex-VB-kopstuk Karim Van Overmeire.

Met 195 stemmen voor deelname, 95 tegen en 3 blanco stemmen was er binnen de Algemene Vergadering van SP.A Aalst een duidelijke meerderheid die zich maandagavond niks aantrok van het protest.

Karim Van Overmeire was één van ideologen van het Vlaams Blok. Hij schreef mee aan het beruchte 70 puntenplan op basis waarvan de partij werd veroordeeld voor racisme.  Van Overmeire zweert dat racistische 70 puntenplan nu af, of ten minste toch enkele elementen ervan: “Er staat in dat er moslimscholen moeten komen, daar ben ik nu niet meer voor”, vertelde de toekomstige Aalsters schepen van Vlaamse zaken in het VRT-progamma De Ochtend. Van Overmeire liep in augustus 2011 over naar de N-VA dat bij de laatste gemeentsraadsverkiezingen de grootste partij werd in Aalst.  De N-VA wil de Vlaams Blok-ideoloog absoluut tot schepen maken.

Ruim 120 actievoerders probeerden de SP.A-leden ervan te overtuigen om niet in dergelijke coalitie te stappen. Onder de actievoerders opvallend veel ABVV-militanten die met vlag en wimpel in stoet van het Volkshuis naar het vergaderlokaal trokken om de SP.A ter orde te roepen.

“Het is geen geheim dat we met ABVV uitgesproken tegen het sociaal-economische programma van de N-VA gekant is. Ook hier in Aalst zitten er een aantal uitgesproken anti-sociale maatregelen in het bestuursakkoord, onder andere een aantal maatregelen die zich richten tegen OCMW-steuntrekkers.  In Aalst zijn er 700 mensen die een beroep doen op voedselpakketten en nu zal een N-VA-schepen woonsubsidies, energiepremies en nog een paar andere voordelen waarop deze arme mensen beroep konden doen, schrappen”, aldus Johan Dumortier, gewestelijk secretaris van de socialistische bediendencentrale BBTK.

“Karim Van Overmeire tot schepen benoemen, kan voor ons echt niet. Wie daar aan mee doet, bezondigt zich aan discriminatie en uitsluiting. Dat de N-VA tegen het cordon sanitair is weten we al langer, door Van Overmeire tot schepen te benoemen zou dat cordon doorbroken worden”, aldus Dumortier.

Nog voor de ledenvergadering van start gaat, maken de actievoerders afspraken voor het vervolg. “Wat de uitslag straks ook is wij gaan door, we willen een heuse informatiecampagne opstarten ronde het ware gelaat van de N-VA. We gaan daarvoor avonden organiseren rond het boek van Ico Maly en we zouden ook graag Jan Blommaert uitnodigen. Op 21 november komen we terug samen in het volkshuis om te bespreken hoe we het verder willen aanpakken.”

Al lijkt het alsof elke activist zijn eigen ABVV-vlag heeft meegebracht, Dumortier wil toch graag benadrukken dat er ook heel wat andere middenveldsorganisaties zich uitspraken tegen de voorgestelde coalitie. “Onze oproep werd door meer dan 500 mensen onderschreven, heel wat mensen uit het middenveld, kunstenaars, politici, …. Onze actie wordt echt wel breed gedragen en we zullen ook na vandaag verder actie voeren en sensibiliseren.”

take down
the paywall
steun ons nu!