De Heerser

De Heerser

dinsdag 9 oktober 2012 23:12
Spread the love

De Heerser

In ‘Il Principe” (‘De Heerser’), een filosofisch traktaat uit 1513 dat heersers eeuwenlang richtlijnen bood om hun macht te behouden en dat tot de favoriete literatuur van Leuvens burgemeester Louis Tobback behoort, stelt de auteur Niccolo Machiavelli “dat prinsen steeds het belang van de staat voor ogen moeten houden en niet te soft mogen zijn”. ”Het doel heiligt de middelen” is de centrale gedachte van dit cynische boek.“Gesteld voor de keuze om geliefd te zijn of gevreesd zou een prins er steeds voor moeten kiezen om gevreesd te zijn”, haldus Machiavelli.

Niemand beter dan Louis Tobback doorziet in een stad als Leuven het machtspel tussen de maatschappelijke krachten en slaagt erin de grote neuzen in een richting te duwen die aansluit bij de zijne. Tobback heeft een langetermijnvisie voor Leuven, die de stad al veel baat heeft gebracht. Zijn impact bleef geenszins beperkt tot gemeentelijke bevoegdheden.

Zo mag bijvoorbeeld de omweg van de in de jaren ’90 aangelegde hoge snelheidslijn Brussel-Luik langs Leuven die het treinverkeer Brussel-Leuven nadien op 4 sporen bracht op zijn conto worden geschreven.

Luidens de opiniepeiling van vrijdag wordt hij zondag verkozen voor een nieuwe ambtstermijn. “Onze staatsvorm heet democratie, omdat ze in handen is van velen en niet van enkelen”, zei de Griek Pericles in de oudste definitie van democratie.

Vraag is of doordouwer-Tobback in staat is de niet-verkozen burger na 14 oktober eindelijk volwaardig te betrekken bij het beleid waarmee hij zonder twijfel zou tegemoet komen aan menig wensen.

LV

 

take down
the paywall
steun ons nu!