Crisis krijgt Portugese zoutwinning niet klein
Nieuws, Europa, Economie, Portugal, Zoutwinning -

Crisis krijgt Portugese zoutwinning niet klein

Het is in Portugal niet allemaal kommer en kwel als gevolg van de economische crisis. In het zuiden van het land blijft de winning van kwaliteitsvol zeezout groeien. Volgens economen moet het land zich meer toeleggen op de export van dit soort topproducten.

maandag 24 september 2012 17:02
Spread the love

Van de binnenlandse consumptie moeten Portugese bedrijven het niet hebben dezer dagen. De meeste economen pleiten ervoor de export van producten waar Portugal een patent op heeft en waarvoor niet zoveel buitenlandse concurrentie bestaat aan te zwengelen. Het gaat om producten zoals sinaasappelen, kurk, fleur de sel en wijn.

Fleur de sel, zeezout met een zeer fijne structuur, geniet hoog aanzien in de culinaire wereld. In Groot-Brittannië wordt het aangeprezen als “de kaviaar onder de zouten”.

Groeiende export

In Castro Marim, in de zuidelijke Algarve-streek, waar fleur de sel wordt gewonnen, voelen ze de crisis niet echt.

“Misschien zouden we zonder de huidige moeilijkheden meer klanten hebben gehad, maar ook nu groeien we, vooral als gevolg van de export”, zegt Jorge Filipe Raiado, zaakvoerder van het kleine Salmarim. “De groei van de export komt er vooral door de chefs, die voor hun gerechten een product van topkwaliteit willen zoals fleur de sel.”

Fleur de sel, dat hier ambachtelijk gewonnen wordt in het natuurreservaat van Castro Marim, verandert door zijn bijzondere structuur en hoge vochtigheidsgraad de smaak van het eten niet – industrieel zout doet dat wel – maar veroorzaakt net een explosie van smaken in de gerechten. Het is ook gezonder dan ander zout.

Export naar België

In Portugal kost een kilogram fleur de sel ongeveer 20 euro, in het buitenland kan de prijs oplopen tot 100 euro.

De export wordt daardoor een interessante zaak. De belangrijkste bestemmingen voor Portugese fleur de sel zijn Spanje, Frankrijk, Polen, Duitsland, de VS, Canada, Denemarken, Zwitserland, België, Groot-Brittannië en Hongarije. De grootste concurrent is Franse fleur de sel.

Salmarim verkoopt geen grote volumes, slechts 8 ton per jaar. Maar Raiado’s creativiteit en doorzettingsvermogen om een uitweg uit de crisis te vinden zijn al vaak aangehaald als voorbeeld om na te volgen.

Werkloosheid

In de eerste helft van dit jaar hebben meer dan tienduizend Portugese bedrijven de boeken moeten dichtdoen, een stijging met 33 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks zware besparingen, opgelegd door de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), blijft de Portugese economie zorgwekkend snel achteruitgaan. De werkloosheid treft nu al 15,8 procent van de actieve bevolking, een record voor Portugal.

Alleen de export doet het redelijk. Die was vorig jaar goed voor 35 procent van het bruto binnenlands product (bbp), dit jaar zal dat 37 procent zijn. De eerste zeven maanden van dit jaar heeft Portugal al voor 37,5 miljard euro goederen en diensten uitgevoerd, 6,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, en het beste resultaat van de laatste vijf jaar.

Het tekort op de handelsbalans bedroeg in de eerste zeven maanden van 2011 8,5 procent van het bbp. In dezelfde periode dit jaar daalde dat tekort naar 1,8 procent. De laatste keer dat de Portugese handelsbalans er zo goed uitzag, was zeventig jaar geleden.

take down
the paywall
steun ons nu!