Makenga, leider van de M23-rebellen (Foto: Marc Hofer)
Verslag, Nieuws, Afrika, Politiek, Congo, Human rights watch, Rekrutering kindsoldaten, Wreedheden, M23-rebellen -

Congo: gruwelijk spoor van nieuwe wreedheden door M23-rebellen

BRUSSEL — Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft nieuwe getuigenissen verzameld over de oorlogsmisdaden die de M23-rebellen begaan in het oosten van Congo. Ze gaan over standrechtelijke executies, verkrachtingen en gedwongen rekrutering van kinderen.

dinsdag 11 september 2012 15:41
Spread the love

“De M23-rebellen laten een gruwelijk spoor van nieuwe wreedheden achter in Oost-Congo”, zegt Anneke Van Woudenberg, Afrika-deskundige bij Human Rights Watch (HRW).

De mensenrechtenorganisatie baseert zich op gesprekken met 190 Congolese en Rwandese slachtoffers, hun familieleden, getuigen, lokale autoriteiten en huidige en voormalige M23-strijders. De gesprekken vonden plaats van mei tot september.

De rebellen hebben minstens 46 vrouwen en meisjes verkracht, zegt HRW. Het jongste slachtoffer was acht jaar oud. Een 25-jarige vrouw die drie maand zwanger was, werd doodgeschoten omdat ze zich tegen de verkrachting verzette.

Kindsoldaten

Begin deze zomer al meldden de VN dat de M23-rebellen ook kinderen inlijfden. Human Rights Watch zegt nu dat sinds juli minstens 137 jongens en jongemannen zijn ingelijfd in de regio Rutshuru (Noord-Kivu). De meeste werden thuis, op de markt of op weg naar hun boerderij ontvoerd. Minstens zeven rekruten waren jonger dan vijftien.

Minstens 33 rekruten werden standrechtelijk geëxecuteerd nadat ze hadden proberen te vluchten. “Sommigen werden vastgebonden en voor de ogen van andere rekruten doodgeschoten om een voorbeeld te stellen”, zegt de mensenrechtenorganisatie.

Afschuwelijke wreedheden

HRW verzamelde nog andere getuigenissen over “afschuwelijke wreedheden” tegen burgers. Zo vertelde een 32-jarige vrouw uit Chengerero dat M23-rebellen op 7 juli ‘s nachts haar huis waren binnengekomen, haar zoon hadden doodgeslagen en haar hadden verkracht. Nadien werden haar benen met benzine overgoten en in brand gestoken. De rebellen hebben haar man meegenomen; nog steeds weet ze niet wat er met hem gebeurd is.

M23 is een groep van deserteurs uit het Congolese leger die het voortouw hebben genomen bij een opstand in Oost-Congo. Tegen twee M23-leiders, Bosco Ntaganda en Sultani Makenga, is een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof.

De M23-leiders ontkennen dat hun strijders de oorlogsmisdaden begaan hebben en noemen de beschuldigingen propaganda van de Congolese regering. Ook Rwanda blijft ontkennen dat het de rebellen steunt.

take down
the paywall
steun ons nu!