Zanini H., www.flickr.com (creative commons)
Nieuws, Islam, 9/11, Sikh, Sikh-gemeenschap, Tea party, Tea Party (movement), United States -

Islamhaat neemt toe in Amerika

WASHINGTON - De aanval op een sikhtempel in Wisconsin eerder deze maand was geen geïsoleerd feit. Het wijst op een groeiende islamhaat in de VS. Politici en media spelen daarin een belangrijke rol, zeggen experts.

maandag 27 augustus 2012 18:00
Spread the love

Na de schietpartij in de sikhtempel op 5 augustus werd een verklaring verspreid dat de schutter, een veertigjarige oud-militair, zich vergist had: hij had het eigenlijk op moslims gemunt. Bij de schietpartij kwamen acht mensen om: zes leden van de sikhgemeenschap, een politieagent en de schutter zelf.

De aanval was geen geïsoleerd feit, zeggen experts. Een dag later ging een moskee in Joplin, Missouri in vlammen op. Nog een dag later werden varkenspoten naar binnen gegooid in een moskee in Californië. In de staat Illinois werd op 9 augustus een zuurbom gegooid naar een islamschool en werd op 10 augustus een moskee beschoten. En hier eindigt de lijst niet.

9/11

Sinds 9/11 is het aantal haatmisdaden tegen moslims en (tulband dragende) sikhs meer dan verdubbeld in de Verenigde Staten. Dat heeft veel te maken met de manier waarop politici en media over moslims praten, zeggen experts. Het woord “terrorist” is synoniem geworden met “moslimextremist”. De schietpartijen in Aurora – in een bioscoop doodde een blanke Amerikaan op 20 juli twaalf mensen – en de sikhtempel in Wisconsin werden door de media niet als terreurdaden behandeld.

“Politici moeten het voortouw nemen in de strijd tegen islamofobie,” zegt Haris Tarin, directeur van de Muslim Public Affairs Council. “Democraten en Republikeinen moeten de handen in elkaar slaan en samen de islamofobie bestrijden. Dit mag geen partijpolitiek thema worden.”

“Wanneer de president zijn mond opendoet, dan helpt dat. Wanneer politici een bepaalde groep verdedigen, dan helpt dat”, zegt filmmaker Valarie Kaur, die met haar documentaire Divided We Fall (2008) de VS confronteerde met het groeiende racisme sinds 9/11.

Tea Party

Wat de Republikeinse congresleden Michele Bachman en Joe Walsh over moslims verkondigen, is gevaarlijk, zeggen de experts. Bachman stelt onder meer dat de Moslimbroederschap in de Amerikaanse regering is geïnfiltreerd. Walsh, net zoals Bachman een aanhanger van de Tea Party, verklaarde dat moslims “elke week Amerikanen proberen te vermoorden.” Walsh vertegenwoordigt Illinois, waar zich de incidenten met de zuurbom en de beschieting hebben voorgedaan; de beschoten moskee bevindt zich op 25 kilometer van de plaats waar hij zijn uitspraak deed.

“Een deel van de publieke opinie houdt Amerikaanse moslims mee verantwoordelijk voor terreurdaden van buitenlandse moslimextremisten. Dat mensen te weinig zouden weten over de islam, doet niet ter zake,” zegt Spencer Ackerman, redacteur van Wired.com. “Ik ben een Amerikaanse jood, ik heb nog nooit daden van joden in het buitenland moeten uitleggen of verdedigen. Waarom moeten Amerikaanse moslims zichzelf of andere moslims verdedigen?”

“Ook blanke christenen zouden zich nooit moeten verantwoorden voor daden van blanke christenen in het buitenland,” zegt Kaur.

“De angst voor de islam komt voor een groot deel doordat Amerikanen weinig met andere culturen en religies in contact komen,” zegt Ackerman. “De groepen die de moslims het meest steunen in de VS, zijn teruggekeerde veteranen. De meeste Amerikanen reizen niet, ze maken zich alleen maar een voorstelling.”

take down
the paywall
steun ons nu!