Nieuws, Wereld, Afghanistan, Taliban -

Donoren keren taliban steeds meer de rug toe in Pakistan

PESHAWAR — In steeds meer gebieden in Pakistan keren voormalige aanhangers van de taliban hen nu de rug toe. Tijdens de ramadan gaven ze hun giften liever aan menslievende organisaties.

maandag 20 augustus 2012 16:40
Spread the love

Sharifullah Shah, een lokale arts in de door conflicten geteisterde provincie Noord-Waziristan in Pakistan, gaf de afgelopen vijf jaar telkens 500 dollar (405 euro) aan de taliban tijdens de ramadan, de islamitische vastenmaand.

Dit jaar deed hij dat niet maar gaf zijn geld aan het Edhi Welfare Centre, waarvan hij weet dat het zeker terecht komt bij mensen in nood.

“Ik weet dat het (Centrum) dit geld gebruikt om voor weeskinderen te zorgen, terwijl de taliban mijn geld in hun gewelddadige acties pompt”, zegt Shah.

Liefdadigheid

In verschillende door de taliban gecontroleerde gebieden in Pakistan zijn er tegenwoordig voormalige aanhangers die hen de rug toekeren omdat ze boos zijn over het niet aflatende geweld.

“Al tien jaar lang geven wij 2,5 procent van onze winst af aan de taliban want we wilden ons geld ten dienste van Allah stellen, maar dit jaar zijn we daarmee gestopt want de taliban doden mensen in terroristische aanslagen met behulp van onze donaties”, zegt Umar Gul, een textielhandelaar uit het oude stadsdeel van Peshawar.

Ooit was hij een gulle donor maar vandaag heeft hij daar spijt van.

Een lokale gebedsleider vertelt dat de taliban ooit bij de belangrijkste ontvangers waren van liefdadigheidsgiften die traditiegetrouw tijdens de ramadan worden gedaan.

“Wij moslims zijn ervan overtuigd dat de ramadan een overvloed aan zegeningen voortbrengt voor de mens en dat zij die hun toevlucht zoeken tot doden en verwonden in deze tijd, niet verbonden zijn met de islam”, zegt hij.

Bankovervallen

Mian Iftikhar Hussain, de woordvoerder van de Nationale Awamipartij in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa, wiens enige zoon werd gedood door militanten in juli 2010, bevestigt deze gevoelens.

“De islam predikt broederschap en vrede terwijl de taliban precies het tegenovergestelde doen. Onze vraag om af te zien van geweld tijdens de ramadan viel in dovemansoren”, klaagt hij.

Door de afnemende donaties nemen leden van de taliban hun toevlucht tot bankovervallen en ontvoeringen voor losgeld, voegde hij daar nog aan toe.

Winkeliers in Peshawar merken een sterke toename van donaties aan lokale goede doelen.

“Tegenwoordig moeten we de collectebus voor het Shaukat Khanum Memorial (een ziekenhuis en onderzoekscentrum gespecialiseerd in kanker, IPS) elke dag legen”, zegt shopmanager Imran Ali, terwijl sommige winkels geen bussen voor de taliban meer willen plaatsen omdat “de taliban synoniem zijn geworden met het terrorisme.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!