Op dit koraalrif voor de kust van het Caraïbische eiland Bonaire is de olijfgroene koraal nog levend, maar de grijze koraal is dood (foto IPS)
Nieuws, Wereld, Milieu, Greenpeace, VN, Ban Ki-moon, Rio+20 -

VN gaat oceanen beschermen met nieuw verdrag

NEW YORK — De VN kondigt een nieuw verdrag aan om de rijkdom van de oceanen te beschermen, waarmee de organisatie zich meer wil focussen op deze problematiek.

dinsdag 14 augustus 2012 16:39
Spread the love

Deze aankondiging is een uitloper van de internationale tentoonstelling Expo 2012 in de Zuid-Koreaanse kuststad Yeosu, die vorige week na drie maanden werd beëindigd. Het onderwerp van Expo 2012 was de bescherming van onze snel aftakelende oceanen, als gevolg van overbevissing, chemische vervuiling en stijgende watertemperatuur.

‘Gezonde Oceanen voor Welvaart’, zoals het verdrag heet, wordt gezien als een initiatief van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Het is bedoeld om de coördinatie en doeltreffendheid van de inspanningen voor de oceanen binnen alle VN-organisaties te verbeteren.

‘De oceanen zijn essentieel voor het leven op aarde, maar ook om mensen en markten te verbinden”, zei Ban zondag. “Maar we dreigen de oceanen onherstelbare schade toe te brengen door overbevissing, klimaatverandering, oceaanverzuring en -vervuiling, waardoor de biodiversiteit afneemt en ecologische functies verloren gaan.’

Daarnaast kondigde de VN-secretaris-generaal de oprichting aan van een Adviesgroep voor de Oceanen, met topfunctionarissen uit relevante VN-organisaties, beleidsmakers, wetenschappers en vertegenwoordigers uit de privésector en ngo’s. Ze zullen zich bezighouden met de implementatie van een actieplan.

Reddingsplan voor de oceanen

“We hebben geen samenvattingen meer nodig van de problemen waar we mee kampen. Aan de onderhandelingstafel moet er dringend van woorden naar daden worden overgeschakeld”, zegt Sebastian Losada, deskundige van de milieuorganisatie Greenpeace.

“De oplossingen voor deze crisis bestaan en zijn bekend maar worden tegengehouden door nationale belangen op korte termijn”, hekelt hij. “Voor 2014 moeten de VN een globaal reddingsplan presenteren om komaf te maken met de huidige plundering van onze oceanen. Dat zal een beslissende testcase zijn om de adviesgroep op te beoordelen.”

Het bovengenoemde reddingsplan was een van de weinige concrete akkoorden die in juni op de  VN-Duurzaamheidstop (Rio+20) afgesloten werden.

take down
the paywall
steun ons nu!