Flickr Creative Commons by Matthias Ripp
Nieuws, Europa, Mobiliteit, Parijs -

Parijs maakt oevers van de Seine autovrij

BRUSSEL — Na een lange strijd haalt de Parijsse burgemeester Bertrand Delanoë zijn slag thuis: de bekende oevers van de Seine worden weer het exclusieve terrein van voetgangers en fietsers.

vrijdag 10 augustus 2012 15:07
Spread the love

De oevers van de Seine zijn Unesco-werelderfgoed, maar al sinds de jaren zestig helemaal ingepalmd door het autoverkeer. De brede autolanen aan beide zijden van de rivier maken de oevers moeilijk toegankelijk voor de Parijzenaars.

Delanoë heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om daar iets aan te doen. Hij introduceerde al Paris Plages, artificiële stranden aan de Seine waar Parijzenaars van het zonnetje kunnen genieten. Maar de poging van de linkse burgemeester om de oevers helemaal verkeersvrij te maken stuitte op harde tegenkanting van de rechtse regering in Frankrijk.

Blokkering

De voormalige premier François Fillon, van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP), blokkeerde het plan omdat impact op het verkeer volgens zijn partij te weinig onderzocht was. Fillon is zelf kandidaat om in 2014 burgemeester van Parijs te worden.

Maar de overwinning van François Hollande in juni betekende het einde van Fillon, en de nieuwe premier Jean-Marc Ayrault maakt nu een einde aan de blokkering. In september al wordt een deel van de rechteroever autovrij gemaakt door het aantal rijstroken te verminderen. Zo komt er meer ruimte vrij voor voetpad en

Begin 2013 van de linkeroever maar liefst 2,3 kilometer autovrij worden, tussen het Musée d’Orsay en de Pont de l’Alma. Er komt een park van maar liefst 4,5 hectare met sportvelden, markten en restaurants, en drijvende tuinen.

Nalatenschap

Het is niet het eerste voorstel van Delanoë dat Parijs groener maakt. In 2007 lanceerde de burgemeester het inmiddels enorm populaire Velib’, dat fietsverhuur op grote schaal naar de Franse hoofdstad bracht. Hij maakte de stad ook fietsvriendelijker.

Maar Critici vermoeden dat het Delanoë niet enkel daarom te doen is. De burgemeester, die in 2014 niet opnieuw verkiesbaar is, zou met de transformatie van de oevers van de Seine vooral zijn blijvende stempel willen drukken de Franse hoofdstad.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!