Verslag, Nieuws, België -

Prijs voor de Democratie voor FAN. Peter Mertens krijgt Prijs Jaap Kruithof

Op 21 juli tijdens de Gentse Feesten wordt de 21ste Prijs voor de Democratie en de vierde Prijs Jaap Kruithof uitgereikt. Dit jaar mogen het Financieel Actienetwerk (FAN) en Peter Mertens het groot podium Bij Sint-Jacobs beklimmen.

donderdag 5 juli 2012 13:39
Spread the love

PVDA-voorzitter Peter Mertens krijgt de Prijs Jaap Kruithof voor zijn boek ‘Hoe durven ze?’, de meest onverwachte bestseller van 2012. Het boek prijkte wekenlang tussen de kookboeken in de non-fictie top 10. Mertens haalde het van de Nederlandse oud-premier Dries Van Agt en psycholoog Paul Verhaeghe.

“Filosoof Jaap Kruithof schreef zelf in 2000 met Het Neoliberalisme een eerste bestseller over de wereld die hij een ‘stinkende puinhoop’ noemde. Het boek van Peter Mertens is een kritische tegenstem in de geest van Kruithof”, zegt Eric Goeman, voorzitter van de jury van de twee prijzen.

De Prijs voor de Democratie 2012 gaat naar het Financieel Actienetwerk dat al twaalf jaar campagne voert voor eerlijke belastingen. “Het enige netwerk dat de hoogdagen en de latere neergang van de andersglobalisten overleefde”, zegt Eric Goeman.

De eerste jaren zette FAN de Tobintaks – een kleine taks op financiële transacties – op de agenda. Dat lukte aardig want België is het enige land waar ooit een Tobinwet werd gestemd. De voorbije jaren zette FAN de schouders onder de campagne ‘Laat het grote geld niet ontsnappen’. “Dit is een moeilijk thema maar FAN maakte het bespreekbaar. Er kan geen syndicale betoging meer voorbijgaan zonder dat de eis voor een rechtvaardiger fiscaliteit weerklinkt”, zegt Goeman.

Goeman is niet alleen voorzitter van de jury, maar ook coördinator van het Financieel Actienetwerk.  “Dat ik een prijs aan mezelf geef, klopt niet. FAN is een unieke netwerkstructuur van elf organisaties als de vakbonden, 11.11.11 en Oxfam Solidariteit. Ik ben niet de voorzitter van FAN”, aldus Goeman.

De jury van de twee prijzen bestond deze keer uit 33 personen, waaronder mensen als CGKR-directeur Jozef De Witte, politicoloog Hendrik Vos en historica Gita Deneckere.

Vorig jaar ging de Prijs voor de Democratie naar DeWereldMorgen.be. De actievoerders tegen de GGO-aardappelen in Wetteren kregen de Prijs Jaap Kruithof.

De Prijs voor de Democratie werd voor het eerst uitgereikt in 1992, het jaar na de eerste Zwarte Zondag.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!