74 procent van alle wapens wereldwijd worden geleverd door de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland (grafiek: Amnesty International)
Nieuws, Wereld, Politiek, België, Didier Reynders, VN, Amnesty International, New york, Wapenhandel, Mensenrechtenschendingen, Arms Trade Treaty - ATT, Internationaal Wapenhandelsverdrag (ATT), Wapenproductie - Lore Van Welden

“Internationale bananenhandel beter geregeld dan wapenhandel”, klaagt Amnesty

Amnesty overhandigt op vrijdag 29 juni duizenden handtekeningen voor een sterk Wapenhandelsverdrag aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Voor bananen, dinosaurusbotten en postzegels bestaan er internationale handelsverdragen, maar de internationale handel in dodelijke conventionele wapens wordt nauwelijks gecontroleerd. Daar kan binnenkort verandering in komen.

vrijdag 29 juni 2012 14:40
Spread the love

In juli onderhandelt de VN over een Internationaal Wapenhandelsverdrag (ATT). Duizenden Belgen ondertekenden een petitie voor een sterk Wapenhandelsverdrag.

De onderhandelingen over dit strategische Wapenhandelsverdrag starten op 2 juli in New York. Dit is een historische kans, want momenteel loopt de internationale wapenhandel compleet uit de hand door een gebrek aan globale regels. Daardoor hebben dictatoriale regeringsleiders en gewapende milities ongelimiteerde toegang tot wapens.

Onschuldige burgers zijn het grootste slachtoffer van de ongebreidelde wapenhandel. Elke dag sterven wereldwijd naar schatting 1.500 mensen door gewapend geweld, dat is meer dan 1 persoon per minuut. Wapens worden misbruikt om mensen te doden, te verkrachten, te verminken en te onderdrukken. Gewapend conflict is een van de belangrijkste oorzaken van armoede en onderontwikkeling.

Een Wapenhandelsverdrag kan verhinderen dat wapens in de verkeerde handen terecht komen. Wapens mogen niet verhandeld worden van zodra er maar een reëel risico bestaat dat ze kunnen gebruikt worden om ernstige mensenrechtenschendingen te plegen.

Amnesty vraagt aan de Belgische overheid om tijdens de komende onderhandelingen in New York te pleiten voor een meer ambitieus en afdwingbaar verdrag. Vijftienduizend Belgen onderschrijven deze eis in een petitie. Wereldwijd tekenden al 430.000 mensen de petitie van Amnesty.

Op vrijdag 29 juni heeft de Belgische sectie van Amnesty International samen met Pax Christi, het Rode Kruis en GRIP een afspraak bij minister Reynders. De organisaties zullen er op aandringen dat België een actieve rol speelt tijdens de onderhandelingen. Om deze eis kracht bij te zetten worden de Belgische handtekeningen tijdens het gesprek aan Reynders overhandigd.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is mediaverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen vzw

take down
the paywall
steun ons nu!