Cubaanse boeren spelen in op klimaatverandering
Nieuws, Milieu, Cuba -

Cubaanse boeren spelen in op klimaatverandering

HAVANA — Meer voedsel produceren in een veranderend klimaat is de taak waar Cubaanse boeren voor staan. Ze zetten daarom in op gewassen die tegen droogte kunnen en graven vijvers om water op te slaan.

woensdag 27 juni 2012 15:29
Spread the love

Rafael González, een kleine boer van de coöperatie Ignacio Pérez Rivas, zegt dat hij groenten en fruitsoorten verbouwt die bestand zijn tegen droogte. “En als er een storm komt, hebben we andere soorten die daar weer tegen kunnen.”  

In het orkaanseizoen, dat loopt van juni tot november, doen fruitbomen zoals de tamarinde en guave het goed, zegt González, die woont in de gemeente Manicaragua in de bergen van Escambray. Ook bananen, zoete aardappelen, pompoen, yam en malanga (verwant aan de tarowortel) kunnen goed tegen wind en regen.

Een andere strategie van de 120 boeren van zijn coöperatie is het opnieuw verbouwen van gewassen die traditioneel in de streek groeiden.

Import

De Cubaanse boeren krijgen steun van het Programma voor Plaatselijke Landbouwinnovatie (PIAL). Zo’n 50.000 boeren maakten al van dat programma gebruik.

Sinds 2007 is het vergroten van de landbouwproductie en het verminderen van de import een prioriteit voor de Cubaanse regering. In 2011 importeerde het land voor 1,2 miljard euro voedsel. Daarnaast wil Cuba zich tijdig aanpassen aan de klimaatverandering.

In de tweede helft van de twintigste eeuw steeg de gemiddelde temperatuur op Cuba met 0,5 graden. Volgens de studie ‘The Carribean and Climate Change: The Costs of Inaction’, in 2008 gepubliceerd door de Universiteit van Tufts bij Boston, heeft Cuba tegenwoordig vaker kampen met hevige neerslag, stormen en droogteperiodes.

Orkanen

De Cubanen zagen hun voedselvoorraad in 2008 snel afnemen toen het land getroffen werd door drie verwoestende orkanen: Gustav, Ike en Paloma. De economische schade van de orkanen bedroeg ongeveer 8 miljard euro, het grootste verlies door natuurrampen in de geschiedenis van Cuba.

Twee van de orkanen troffen in 2008 Pinar del Río, dat op 157 kilometer afstand van Havana ligt. “Er was na afloop niet een plantage over in de provincie”, zegt onderzoeker Carlos Lopetegui. Wel werden onmiddellijk nieuwe zaden gepland om het verlies op te vangen, zegt hij.

Hiervoor bestaat nu een zogenoemde “biofabriek”, een initiatief van het Programma voor Plaatselijke Steun en Modernisering van de Landbouw (Palma) in Cuba. Dat initiatief maakt het mogelijk gewassen snel te vervangen als ze zijn vernield door extreme weersomstandigheden.

Palma ging in 2009 van start met geld van de Europese Unie en had als doel de voedselproductie te vergroten. Tot de brede strategie van het programma behoren ook een nadruk op agro-ecologische productie en maatregelen voor efficiënt watergebruik.

Een belangrijke taak van Palma is het verstrekken van irrigatiesystemen aan boeren. Voordat de systemen geïnstalleerd worden, wordt de waterhuishouding in het betreffende gebied bestudeerd. Zo kan het water zo efficiënt mogelijk gebruikt worden.

take down
the paywall
steun ons nu!