Het geheime wapen is de grote trilspin (Pholcus phalangioides), een soort die ook in België en Nederland veelvuldig voorkomt. Uit onderzoek naar duurzame bouw- en restauratiemethodes aan de Universiteit van Huddersfield (Groot-Brittannië) is gebleken dat deze spin zeer bedreven is in het jagen op houtwormen.
Hij kan zo een goed alternatief worden voor chemische bestrijdingsmiddelen. Die hebben een agressieve werking en doden nooit alle houtwormen, zeggen de onderzoekers. Ze zijn nu van plan speciale nestkastjes voor de spinnen te laten ontwerpen en een entomoloog in dienst te nemen.
Zelf op jacht
De grote trilspin houdt niet alleen van houtwormen. En zijn troef is dat hij niet wacht tot zijn prooi in zijn web verstrikt raakt maar zelf op jacht gaat. Dat opent perspectieven voor de strijd tegen de malariamug, zegt hoofdonderzoeker Charles Hippisley-Cox, expert in historische gebouwen. “Als we muggenpopulaties kunnen aanpakken met deze spin en iets ontwerpen dat deze spinnen op de juiste plaatsen onderbrengt, dan zouden we de bedreiging van malaria kleiner kunnen maken.”
Muggen dragen malaria over door eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen te prikken.
Door observatie merkten Hippisley-Cox en zijn collega’s dat de spinnenpopulatie snel groeit wanneer er veel eten in de buurt is. De onderzoekers bekijken nu hoe ze op een efficiënte manier tot grote populaties kunnen komen.
De grote trilspin mag er met zijn lange poten dan wel schrikbarend uitzien voor sommigen, zijn tanden en kaken zijn te klein om mensen te kunnen bijten. En volgens Hippisley-Cox zien ze er eigenlijk helemaal niet bedreigend uit, zelfs niet voor wie aan spinnenangst lijdt.