Ikea kapt in eeuwenoude bossen
Nieuws, Europa, Economie, Milieu -

Ikea kapt in eeuwenoude bossen

STOCKHOLM — Meubelgigant Ikea ligt onder vuur omdat het hout blijkt te gebruiken uit eeuwenoude oerbossen in Karelië, in Noord-Rusland.

dinsdag 29 mei 2012 17:36
Spread the love

Hout is veruit de meest gebruikte grondstof in Ikea-producten. De winkelketen gebruikte jarenlang de slogan “We Love Wood” om te benadrukken dat het enkel hout gebruikt dat op een economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde manier geproduceerd is. Maar een nieuw rapport van Zweedse en Russische milieuorganisaties beweert het tegendeel.

Uit onderzoek van onder meer de Zweedse staatstelevisie blijkt dat Swedwood, een dochteronderneming van Ikea, jaarlijks zo’n 560 hectare (ca. 1000 voetbalvelden) aan bomen omhakt in waardevolle bossen. “We hebben een beperkte oppervlakte aan oerbos in het noorden van Karelië, maar met een grote waarde voor de biodiversiteit”, zegt Olga Ilina van de plaatselijke milieuvereniging SPOK. “Ikea zegt niet te werken in oerbossen, maar dat klopt niet.”

Eeuwenoud 

De Zweedse milieuorganisatie Protect the Forest documenteerde hoe Ikea via Swedwood in het noordwesten van Karelië bossen vernielt die twee- tot zeshonderd jaar oud zijn. De houtkap heeft er grote gevolgen voor een ecosysteem dat van onschatbare waarde is.

De gordel van maagdelijke wouden in Rusland heeft, samen met de regenwouden op de evenaar, een essentiële functie voor het leven op aarde. De bossengordels slaan nl. grote hoeveelheden CO2 op en vormen schatkamers van biodiversiteit.

De Global Forest Coalition, een alliantie van ngo’s uit meer dan veertig landen, veroordeelde de activiteiten van Ikea in Rusland scherp. 

FSC

Opvallend is dat Swedwood gecertificeerd is door het Forest Stewardship Council (FSC), een streng certificaat dat moet garanderen dat hout uit “verantwoord bosbeheer” afkomstig is. FSC legt strikte regels op om de bescherming van oerbossen te verzekeren, maar de gecertificeerde bedrijven worden op het terrein gecontroleerd door onafhankelijke auditbureaus.

“De firma NEPCon, die controleert of Swedwood zich houdt aan de FSC-standaarden, staat toe dat bomen die twee- tot zeshonderd jaar oud zijn, worden omgehakt”, zegt Linda Ellegaard Nordström van Protect the Forest. “Dat is een schandaal.”

Anders Hildeman, verantwoordelijk voor het woudbeheer bij Ikea, liet weten dat IKEA achter de eigen richtlijnen blijft staan en milieubescherming belangrijk vindt bij de productie van hout. “We blijven werken rond dezelfde principes die we afgesproken hebben met Russische milieuorganisaties, zoals SPOK”, zegt hij. “We hebben tot doel het bosbeheer te ontwikkelen en te verbeteren. Swedwood heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het bosbeheer in Karelië.”

Volgens Hildeman was Swedwood het eerste bedrijf met een FSC-certificaat in Karelië, in 2006.

“Swedwood doet het inderdaad beter dan lokale bedrijven in Karelia”, zegt Ilina. “Maar we vinden dat ze het nog veel beter kunnen doen gezien de middelen waarover ze beschikken. Ze moeten hun houtkap beter plannen en het milieuvriendelijker maken. Ze zouden enkel secundair woud mogen kappen dat niet zo ecologisch waardevol is als de oerbossen. Ikea heeft de middelen om dat te doen.”

take down
the paywall
steun ons nu!