Nieuws, Wereld, Europa, Milieu, Luchtvaart, Luchtvaarttaks -

EU haalt eerste slag binnen met luchtvaarttaks

Meer dan 99 procent van alle luchtvaartmaatschappijen schikt zich naar de nieuwe Europese regels op het vlak van CO2-belasting. Dat is een belangrijke overwinning voor de Europese Unie, die eerder op felle tegenstand van de luchtvaartsector stuitte.

donderdag 17 mei 2012 13:50
Spread the love

Toen de Europese Unie begin dit jaar de luchtvaartsector verplichtte om mee te werken aan het Europese systeem van emissiehandel (ETS), botste dat op veel weerstand. Onder meer de Verenigde Staten, China, Rusland en Japan verzetten zich hevig tegen de beslissing en China dreigde zelfs bestellingen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus te annuleren. Juridische pogingen om de beslissing onderuit te halen, liepen op niets uit.

Enkele maanden later blijkt dat zo goed als alle betrokken maatschappijen voor de deadline van 31 maart de nodige gegevens ingediend hebben voor het voorbije jaar 2011. Acht Chinese en twee Indiase maatschappijen hielden het been stijf.

“Die maatschappijen zijn samen goed voor 3 procent van de totale uitstoot van de luchtvaart”, zegt de Europese klimaatcommissaris Connie Hedegaard in de Britse krant The Guardian. “Dat wil dus zeggen dat meer dan 1.200 maatschappijen van andere landen buiten China en India zich geschikt hebben: de implementatie van de wetgeving is een feit.”

Volgens Hedegaard is er contact opgenomen met de Indiase en Chinese maatschappijen om ze te herinneren aan hun verplichtingen. De deadline is verlengd tot midden juni. De EU onderhandelt intussen met Beijing over gelijkaardige maatregelen in China die voor de Europese luchtvaartmaatschappijen aanvaardbaar zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!