Verslag, Nieuws, Samenleving, België, ACW, Rerum Novarum -

ACW-voorzitter Patrick Develtere wil uit de hoek komen

De christelijke werknemersbeweging ACW wil het na de mea culpa's over het Dexia-debacle ook opnieuw over haar kernthema's en waarden hebben. "We willen de komende maanden een debat voeren over kwalitatieve groei", zegt Develtere naar aanleiding van Rerum Novarum.

donderdag 17 mei 2012 11:25
Spread the love

Voor zijn traditionele toespraak aan de vooravond van Rerum Novarum beklom ACW-voorzitter Patrick Develtere het podium in een zaal in Tienen. Een halve thuismatch want Tienen ligt in het ACW-verbond Leuven, de regio waar Develtere al een half leven actief is.

Tienen is ook de stad waar Katrien Partyka schepen is. Partyka is ook lokaal bestuurslid van het ACW en zij riep Develtere maandag in een opiniestuk in De Standaard op om “uit de hoek te komen”.

“Zeg het hen, dat er niet ‘gespeeld is met geld’, zeg hen dat de ‘dividendenhonger’ niet de drijfveer was. Zeg hen dat de opbrengsten van Dexia een belangrijke financiering waren voor het ACW. En dan moet je het niet hebben over de vermeende winstmachine die het ACW zou zijn, maar over de diepgewortelde en fijnvertakte organisaties als KAV/KWB en KAJ, die concreet vorm geven aan solidariteit”, zo klonk het in De Standaard.

In zijn toespraak sloeg Patrick Develtere nog eens mea culpa, zoals hij dat de voorbije maanden op zowat alle mediaplatformen al meermaals gedaan had. “Ja, we hebben in de periode dat we onze eigen coöperatieve bank (Bacob) en verzekeraar (DVV) binnenbrachten in het gigantische, complexe en internationale Dexia een inschattingsfout gemaakt. Wij dachten de principes van ons coöperatief model ook in de nieuwe, grote internationale holding overeind te kunnen houden.”

“Het is inderdaad belangrijk om die fouten toe te geven, maar ik ben die politieke recuperatie beu”, zegt Partyka. “We worden in een hoek geduwd. Het ACW was in die tijd lang niet de enige die geloofde in dat globaliseringsverhaal. Electrabel werd ook verkocht aan Suez. Dat was ook een foute keuze.”

De schepen van Tienen kreeg heel veel reacties op haar opiniestuk. “Ik heb veel berichtjes gekregen. Ja, er zijn toen fouten gemaakt, maar we mogen het kind niet weggooien met het badwater. Die duizenden vrijwilligers die zich heel hard inzetten, hebben niets mee te maken met die financiële storm”, aldus Partyka.

Develtere hoopt dat hij het de komende maanden ook weer over de waarden en thema’s van het ACW kan hebben. Het ACW wil wegen op het debat over de relance van de economie. “Het debat moet gaan over welk soort economische groei we willen creëren. We willen ons BBP opkrikken maar we willen een groei die goed is voor de samenleving. Lange files zorgen voor economische groei omdat er dan meer benzine verbruikt wordt. Dit lijkt ons geen kwalitatieve groei”, aldus Develtere.

Het ACW wil dat er geïnvesteerd wordt in onderwijs, zonne- en windenergie en in onderzoek. Develtere: “Op die manier resoluut gaan voor kwalitatieve groei zorgt voor een sterk model. Een model dat niet alleen geobsedeerd is door economische vooruitgang.”

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ondervroeg het ACW 30.000 mensen over hun wensen en verzuchtingen. “Onze vrijwilligers deden dat in winkelstraten en op pleinen. Allicht een van de grootste oefening ooit om in Vlaanderen mensen hun stem te laten geven over hun gemeente”, zegt Develtere.

In heel wat gemeenten leidde dat tot een beleidsplan dat aan alle politieke partijen werd voorgelegd. De Vlamingen lijken in hun gemeente of stad het meest wakker te liggen van wonen, werk, armoede en het verkeer.

take down
the paywall
steun ons nu!