Foto: Ghislaine Van Vlaenderen

Aan de klimaatbetoging hebben zondag 28 novenber zo'n 1500 mensen deelgenomen. Ze willen de politici wakker schudden voor de NV-Klimaatconferentie in het Mexikaanse Cancun die maandag van start gaat

Nieuws, Wereld, Milieu -

“We leven alsof we anderhalve planeet hebben”

Het Wereldnatuurfonds (WWF) waarschuwt in zijn nieuwe Living Planet Report voor een fors verlies aan soortenrijkdom in arme landen en een enorme groei van de ecologische voetafdruk van rijke landen. België heeft de zesde grootste voetafdruk, Nederland de negende.

dinsdag 15 mei 2012 16:20
Spread the love

“In het algemeen is de biodiversiteit wereldwijd met 28 procent achteruitgegaan sinds 1970. Vooral in landen met lage inkomens is het verlies aanzienlijk, tot 60 procent. De natuurlijke systemen staan het zwaarst onder druk in landen die zich dat het minst kunnen veroorloven”, zei Jim Leape, directeur van WWF International bij de presentatie van het rapport.

Het tweejaarlijkse Living Planet Report geeft een tussenstand van de biodiversiteit op aarde en de ecologische voetafdruk van de mens, ofwel onze impact op land en water.

Die voetafdruk is enorm toegenomen sinds 1961. “We gebruiken de helft meer grondstoffen dan de planeet aankan. Vandaag leven we alsof er anderhalve planeet zoals de onze is. In het huidige tempo zullen we tegen 2050 drie planeten nodig hebben. Ons consumptiepatroon is onhoudbaar”, aldus Leape.

Gemiddeld hebben landen met hoge inkomens een ecologische voetafdruk die vijfmaal groter is dan die van landen met lage inkomens. België heeft de zesde grootste afdruk en moet enkel Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de Verenigde Staten laten voorgaan.

Groene economie

Over vijf weken start in Rio de Janeiro de VN-conferentie voor Duurzame Ontwikkeling (Rio+20). “Het is een belangrijk moment om na te gaan wat er met de aarde aan het gebeuren is”, verklaarde Leape. “Er liggen voorstellen op tafel om de sociale en ecologische indicatoren toe te voegen aan het bruto nationaal product.”

“De markt blijft foute signalen geven omdat zoveel kosten niet in het prijssysteem vervat zitten. Prijzen moeten het volledige plaatje weerspiegelen. Regering moeten alle subsidies voor fossiele brandstoffen schrappen en voor iedereen de toegang tot schone energie garanderen.”

Is de groene economie dan dé oplossing? “De centrale uitdaging is uitzoeken hoe we naar een groene economie kunnen evolueren. Er is veel discussie over de term, die niet bij iedereen in de smaak valt. Maar in ieder geval moeten we een pad uitstippelen dat duurzaam is voor de planeet. We hebben met andere woorden een ander model voor toekomstige ontwikkeling nodig”, legde hij uit aan IPS.

Watervoetafdruk

WWF schuift oplossingen naar voren. Het natuurlijke kapitaal behouden door ecosystemen te beschermen is er een van. Op dat vlak is de strijd tegen ontbossing erg belangrijk.

Een ander idee is de introductie van de zogenaamde watervoetafdruk. WWF werkt samen met bedrijven om hen duidelijk te maken welke impact ze hebben door hun waterverbruik.

Tot slot hecht WWF veel belang aan duurzaam produceren, en dat begint volgens de milieuorganisatie bij hernieuwbare energie. “Er is niet eens nieuwe technologie nodig. Vorig jaar waren de investeringen in deze sector groter dan die in fossiele brandstoffen”, besluit Sam Smith van het klimaat- en energie-initiatief bij WWF.

take down
the paywall
steun ons nu!