"We pikken het niet dat de overheid miljarden over heeft voor blunderende banken."
Nieuws, Samenleving, België, Brussel, Brussel, 12 mei 2012 -

Verontwaardiging in Brussel

BRUSSEL - Zaterdag 12 mei trok een duizendtal indignados door de hoofdstad. In vele steden wereldwijd vonden gelijkaardige betogingen plaats.

maandag 14 mei 2012 14:45
Spread the love

De optocht van ‘verontwaardigden’ trok van het Noordstation naar het Justitiepaleis. Onderweg werd geprotesteerd voor de kantoren van Belfius Bank, de Nationale Bank en BNP Paribas Fortis.

Volgens verschillende tellingen was een duizendtal mensen aanwezig. Allen betoogden tegen de aanpak van de wereldwijde economische crisis door de politieke en financiële elite, de zogenaamde ‘1%’.

David (22), een Spaanse uitwisselingsstudent, weet wat hij wil bereiken met zijn protest: “Het is niet de bedoeling dat we van vandaag op morgen het politieke systeem veranderen. Dat is onmogelijk. De verandering moet er komen stap voor stap, door een geleidelijke mentaliteitsverandering. Ik sta hier om een voorbeeld te geven aan m’n kleine broertje. We moeten de mentaliteit van de volgende generaties veranderen.”

David geeft nog mee dat het na de symbolische protestacties belangrijk is om concrete verandering te bewerkstelligen. Zo zou uit de volksvergaderingen in Spaanse steden échte sociale verandering kunnen voortkomen.

“In Spanje ontstaat soms een heel nieuw sociaal netwerk”

“Dat klopt”, bevestigt Francisco (41). Hij komt uit ook Spanje, woont en werkt al een tijdje in België en betoogt samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen. “Toen ik hier voor het eerst toekwam, ben ik naar enkele volksvergaderingen geweest. De aanwezigen waren vaak the usual suspects en zelden werden concrete veranderingen bereikt.”

“In sommige Spaanse steden, daarentegen, ontstaat soms een helemaal nieuw sociaal netwerk. Als bijvoorbeeld in een wijk iemand uit zijn huis dreigt gezet te worden, mobiliseert dat netwerk en probeert het de uitzetting te verhinderen. Hier mis ik soms een beetje het concrete.”

Voor Bernard, een Belgische dokwerker, is deze betoging dan weer een eerste stap in de goede richting. “Waarschijnlijk gaan mensen pas echt in actie schieten als het water hen aan de lippen staat. Maar op deze manier maken we tenminste al duidelijk dat we niet zomaar pikken dat de overheid ettelijke miljarden over heeft om blunderende banken uit de problemen te helpen, maar geen cent wil uitgeven aan bijvoorbeeld de witte sector als zij daar om vraagt.”

Na de betoging vonden zaterdagavond aan de Hallepoort nog enkele volksvergaderingen plaats over onder meer de Belgische staatsschuld, de Europese besparingsplannen, landbouw, het milieu, werkloosheid en basisinkomen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!