Een Belgische of een Franse CEO voor Dexia?
België, Kris Peeters, CEO, Frankrijk, Dexia, Pierre Mariani, Jean-Luc Dehaene, Elio Di Rupo, Steven Vanackere, Algemene aandeelhoudersvergadering, Karel De Boeck, Kwijting -

Een Belgische of een Franse CEO voor Dexia?

zondag 13 mei 2012 11:46
Spread the love

Transfer van De Boeck op de helling – De Belgische kleuren verdedigen

Woensdag stond er een Belg in het doel bij Atletico Madrid en hij won de Europa League. Thibaut Courtois deed het uitstekend en gedroeg zich als een prima ambassadeur van ons land. Hij liep de ereronde met de Belgische vlag om de schouders. Mooi zo.

Onze regeringen willen ook een Belg opstellen bij Dexia. Ze willen hem daar niet onder de lat zetten, maar tot CEO van de bad bank laten benoemen. Een vergelijkend examen hoeft niet, maar de onderhandelingen tussen de clubs (R. Frankrijk en K. België) zijn nog niet rond. Er leek een overeenkomst in de maak en éne Karel De Boeck wou het (na wat politiek gekrakeel) doen voor 600.000 euro per jaar. De Boeck zit al een tijdje zonder club. Hij verdedigde vroeger de kleuren van de Generale Bank, tijdens de privatisering die van de ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas), de Belgische Vereniging van Banken en Fortis. Daar was hij ook bezig met fusies: eerst die van de ASLK en de Generale Bank en later zou hij de integratie van ABN Amro in Fortis gaan verzorgen. Door het Fortis-debacle in 2008 liep dat eventjes mis.

Met aandeelhoudersvergaderingen heeft De Boeck ook al enige ervaring. Bij de beruchte Fortis-bijeenkomst in 2009 in Gent werd hij op enkele aandeelhoudersschoenen getrakteerd en hij bewees toen alvast over goede reflexen te beschikken. Maar of deze kwaliteit hem zal helpen bij de eventuele uitoefening van zijn taken bij Dexia, valt te betwijfelen.

Een haar in de boter

Want misschien blijft De Boeck gewoon in Waasmunster. Het federale kernkabinet wil hem nochtans wat graag nog voor 30 juni als CEO van Dexia laten benoemen, maar misschien lukt dat niet. Op zijn minst loopt de blijde intrede van De Boeck bij Dexia vertraging op.

Op de website van de vrt is er sprake van ‘een hapering’. Volgens onze minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft de verdeelde slagorde van onze regeringen bij de stemming over de kwijting voor de bestuurders in Frankrijk voor ongenoegen gezorgd. Vanackere vertelde dit aan Linda De Win en liet niet na er op te wijzen dat het wel degelijk over ‘kwijting’ gaat en niet over ‘kwijtschelding’. Zijn CD&V-partijgenoot Kris Peeters had het in het Vlaams parlement voortdurend over ‘kwijtschelding’. Het komt natuurlijk wel vaker voor dat Peeters niet goed beseft waarmee hij bezig is en/of waarover hij het heeft. Gelukkig kan hij op de hulp van Vanackere rekenen om hem publiekelijk de mantel uit te vegen.

In de Kamer had premier Elio Di Rupo het ook over duidelijke meningsverschillen tussen de Belgische en Franse aandeelhouders. De federale regering volgde bij de stemming het advies van haar advocaten. Om haar door het Dexia-doolhof te loodsen doet de regering voor veel geld een beroep op advocaten van de UBS (Union de Banques Suisses).

Hebben we iemand nodig die ‘enorm veel risico’s neemt’ ?

De afspraak tussen België en Frankrijk dat een Belg de Fransman Pierre Mariani zou opvolgen als CEO en dat een Fransman de zetel van Jean-Luc Dehaene zou gaan verwarmen als voorzitter van de raad van bestuur komt dus op de helling te staan.

In oktober 2011 heeft onze toenmalige regering van lopende zaken Dexia voor 54,45 miljard euro aan bankwaarborgen bezorgd. Frankrijk tekende toen slechts voor 32,85 miljard en Luxemburg voor 2,7 miljard. Die waarborg hangt sindsdien als een strop rond de nek van vooral de Belgische belastingbetaler. Dexia blijft de verliezen opstapelen en de staatswaarborgen kunnen onze overheidsschuld verder de hoogte injagen en onze kredietwaardigheid nog meer aantasten.

Maar hebben we er belang bij dat er een Belg, een Fransman, of bijvoorbeeld een Azerbeidzjani of een Taiwanees aan het hoofd van de bad bank komt? Misschien best iemand uit Burkina Faso = dat is het land van de eerlijke mensen… De toekomst zal het uitwijzen. Het is zeker niet vooraf bewezen dat De Boeck het beter zal doen dan iemand anders. Onze vorige ‘topman’ Jean-Luc Dehaene heeft er ook bijzonder weinig van gebakken.

Voor advies over de Dexia-kwestie besloot Vanackere dus een beroep op de Zwitsers van UBS. Het is ook verre van zeker dat dit een goede zet is geweest.

De vereniging Dolor, die zegt aandeelhoudersbelangen te verdedigen, ziet De Boeck overigens wel zitten als CEO. Ook zijn verloning is daar geen punt. Haar advocaat: “(…) De jaarlijkse vergoeding die De Boeck zou krijgen vinden wij een billijk bedrag. We moeten alles in de context zien: die man neemt een enorme verantwoordelijkheid en gaat ook geen bonussen krijgen (…). Hij is competent en neemt enorm veel risico’s. Hij is een moedig man dat hij die job wil aanvaarden. Wij weten allemaal dat de restbank Dexia vandaag een zinkend schip is. Er kan vanalles gebeuren. Misschien gaat De Boeck een vorm van palliatieve zorg toepassen, misschien kan hij een nieuwe start geven.”

Deze bijdrage verscheen ook op www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!