Logi Technic weigert sociale verkiezingen!

woensdag 9 mei 2012 14:58
Spread the love

Zelfs in het jaar 2012 zijn er nog werkgevers die het sociaal overlegmodel in België via ondernemingsraden en comités preventie en bescherming niet aanvaarden!

Het verhaal 

In 1999 startte dit bedrijf in de technische outsourcing en evolueerde tot vandaag naar een bedrijf, opererend vanuit maatschappelijke zetel Jabbeke, met +/- 180 arbeiders en 36 bedienden (volgens hun website: “méér dan 350 klantgerichte medewerkers” !?! en een pagina verder” 450 klantgerichte medewerkers !?!). Het klopt dat er bij momenten ook op (veel) uitzendarbeid beroep wordt gedaan, maar dit wordt dus beter niet vermeld…  Er zijn 5 afdelingen: Industrie, Infra, Energy/solar, Building en Technical Management en 5 filialen: Jabbeke, Veurne, Deerlijk, Destelbergen en Mechelen. 

Noch in 2000, 2004, 2008 organiseerde het bedrijf sociale verkiezingen, terwijl het wel van zichzelf vindt dat het zijn werknemers “alle kansen biedt en met hun wensen rekening houdt” , maar dan zonder sociaal overleg met zijn werknemers.

We sloegen er eens zijn website op na met volgende bevindingen :

 • Wel zijn er toolbox-meetings, buiten de werkuren en uiteraard niet-betaald, onder het mom dat die niet verplicht zijn … als je echter niet gaat, dan geen toekomst in het bedrijf.
 • “Veiligheid en overleg. Als VCA-gecertificeerd bedrijf vindt Logi Technic arbeidsveiligheid en overleg zeer belangrijk” : Onze vraag is dan : waarom weigert het bedrijf dan sociale verkiezingen voor een ondernemingsraad en een comité preventie en bescherming ?
 • “Continu opleidingsmogelijkheden”: opnieuw buiten de werkuren, en uiteraard niet betaald !
 • Goede verloning en bedrijfswagen” : Als je als sollicitant je harde eisen stelt komt het er van : een bedrijfswagen, maar zonder car policy en alle bijkomende risico’s voor de werknemer. Bemerk de lokkende tekst op de foto van de jobbeurs in Roeselare ! 
 • Let wel : als je uw loon niet onmiddellijk goed hebt bedongen, geraak je niet snel omhoog in de “loonklassen van Logi Technic” die uiteraard goochelt met zijn 3 paritaire comité : PC 124 Bouw, PC 111 Metaalbouw en PC 149.01 Electriciens !

Top of the bill : in 2011 dient men – een door Voka geschreven – ESF-project in voor “Mensgericht ondernemen en innovatief personeelsbeleid” voor op dat moment 137 vaste arbeiders, 29 vaste bedienden en liefst 132 uitzendkrachten !?! Tot op vandaag hebben de werknemers er nog niet veel van gevoeld ! 

7 ACV-kandidaten en toch geen ondernemingsraad en geen comité preventie en bescherming

Het ligt dus niet aan de vakbond ACV-CSC Metea dat er geen vertegenwoordiging is, want na een paar avondjes telefoneren waren 7 Logi Techniciens kandidaat om zich verkiesbaar te stellen op de ACV-lijsten nr. 2 en zo voor vertegenwoordiging te zorgen. Tegen 24/03 werd de ACV-kandidatenlijst ingediend. Uit de contacten leerden we ook dat de aanplakking inderdaad gebeurd was, maar meestal in een hoek of een kant van elk filiaal waar bijna niemand komt …

Aanvankelijk was er nog een constructief telefonisch contact met de personeelsverantwoordelijke en naderhand in feite ook in een persoonlijk gesprek met de gedelegeerd bestuurder, maar van zodra de ACV-lijsten op 24/03/2012 ingediend waren was de managing director van oordeel dat hij alle kandidaten één voor één en individueel moest roepen.

Opzetten collega-werknemers tegen kandidaten

Onder zeer zware druk tijdens die gesprekken, maar ook door het opzetten van collega-werknemers tegen de kandidaten, … o.a. met dreiging van  het mogelijks afschaffen van de logi Technic-awards waarbij gegooid wordt met zeiltochten, flatscreens 37’, wieleruitrustingen, … voor de “Toptechs” : categorieën : sterke mannen en vrouwen, presence (100% aanwezigheid), professioneel, positief, performance, … , en uiteraard een hapje en een drankje.

Onze vraag : Is dat mensgericht ondernemen of innovatief personeelsbeleid ? of gaat het over : Hoe “lijm” je uw werknemers aan uw bedrijf met een minimale kost en al zeker geen extra loonkost ? Hoe lang duurt het nog voor de RSZ hoogte krijgt van niet-aangegeven extra-legale voordelen en bedrijfswagens ? 

In het belang van de inkomenszekerheid en veiligheid van de Logi Technic-werknemers is een intensieve controle van sociale en technische inspectie in de nabije toekomst een absolute noodzaak.

Hoe kan een bedrijf van bijna 200 werknemers blijven functioneren zonder sociaal overleg in de onderneming?

Het arbeidsreglement leert ons dat :

 • er voor overuren altijd een schriftelijke toestemming van het  Logi Technic-management nodig is, zelfs al worden die gepresteerd op vraag van de klant” en “voor leidinggevende is de 38-urenweek een absoluut minimum” !
 • “Individuele vakantiedagen moeten minstens 14 dagen vooraf worden aangevraagd”  en “tijdens bouwverlof en kerstvakantie kunnen geen verlofdagen, recuperatiedagen of minuren worden opgenomen”  !
 • De tabel met het klein verlet is totaal niet conform met de minima in de verschillende paritaire comité waaronder Logi Technic mensen laat werken. Onderaan wordt er wel kort naartoe verwezen …
 • Verwittigen bij ziekte moét telefonisch en vóór de werkuren, met SMS of email is ongeldig !?! Het doktersbezoek moet op de eerste dag van ziekte en daarna moet onmiddellijk gebeld worden naar het bedrijf om te melden hoe lang de ziekte vermoedelijk zal duren.
 • Tijdskrediet: “de werkgever kan het recht op tijdskrediet intrekken of wijzigen tijdens en voor de duur van het bouwverlof en het kerstverlof !?!”
 • Betaling van het loon : “op de 7de werkdag van de volgende maand” .
 • In het AR vinden we een opsomming van 18 dringende redenen waarbij het contract onmiddellijk door de werkgever verbroken wordt, zelfs “een machine of toestel gebruiken of in werking stellen dat niet aan de werknemer werd toevertrouwd” is al een dringende reden !
 • In het AR staan +/- 470 uurroosters : één zal het wel altijd zijn zeker !?!
 • Uiteraard vermeldt het AR een verkeerd adres van zowel Technische als Sociale inspectie.

Allé, waarom zou een ondernemingsraad of een comité preventie en bescherming daar nu eigenlijk nodig zijn?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!