Belgen met ticket geweerd van vliegtuig naar Tel Aviv

Belgen met ticket geweerd van vliegtuig naar Tel Aviv

vrijdag 13 april 2012 20:09
Spread the love

Van 15 tot 21 april 2012 nemen bijna duizend sympathisanten uit heel de wereld, waaronder zestig Belgen, deel aan de internationale missie “Welcome to Palestine”.

De deelnemers vertrekken zondagmorgen 15 april. De Belgen zullen vanuit de luchthaven van Zaventem naar Tel-Aviv gaan.

Maar het is lang niet zeker dat alle deelnemers kunnen vertrekken. Ze hebben allemaal een geldig ticket maar Israël heeft druk uitgeoefend op de luchtvaartmaatschappijen om deelnemers aan de missie niet toe te laten op het vliegtuig. Vandaag, vrijdag 13 april, zijn Swiss Air, Lufthansa en Brussels Airlines begonnen deelnemers te melden dat ze niet aan boord mogen gaan. Voor Zaventem gaat het al om minstens twintig Fransen en 1 Belg: vermoedelijk zullen er in de loop van de namiddag nog meer mensen een telefoontje krijgen met de melding dat ze niet aan boord mogen van het vliegtuig richting Tel-Aviv.

Daarom mobiliseren de deelnemers vrienden en kennissen om zondagmorgen 15 april rond 06u30 naar de luchthaven te komen om te protesteren tegen deze maatregel onder de slogan “Palestina bezoeken is geen misdaad!”.

We willen u ook uitnodigen om naar Zaventem te komen en ter plaatse vast te stellen dat inderdaad veel mensen niet aan boord mogen gaan van het vliegtuig waarvoor ze een geldig ticket hebben.

In juli 2011 gebeurde ongeveer hetzelfde. Israël heeft toen alles in het werk gesteld om te vermijden dat de militanten in Palestina geraakten. De meerderheid, ongeveer 350 deelnemers, werd de toegang tot het vliegtuig ontzegd in Europa. Meer dan honderdvijftig deelnemers, waaronder een veertigtal Belgen die wel tot in Tel-Aviv geraakten, werden enkele dagen opgesloten in de gevangenis en daarna manu militari teruggestuurd.

Deze internationale missie “welcome to Palestine” ligt in dezelfde lijn als de “Gaza flotilla” en de “Gaza Freedom March”. Met deze missie willen de deelnemers het recht opeisen om te reizen naar Palestina en om de Palestijnen te kunnen bezoeken. Ze aanvaarden niet meer dat Israël buitenlandse bezoekers onderwerpt aan arbitraire controles wanneer ze de Palestijnse gebieden willen bezoeken. Het is onaanvaardbaar dat bezoekers moeten liegen over hun reisdoel, dat ze documenten moeten tekenen dat ze niet naar de Palestijnse gebieden gaan, dat Israël bezoekers vernedert, opsluit en hen regelmatig de toegang weigert.

Israël blijft ongestraft het internationaal recht schenden maar er wordt geen écht internationaal diplomatiek initiatief genomen, daarom nemen gewone burgers in vele landen zelf het initiatief om hiertegen te reageren..

take down
the paywall
steun ons nu!